UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
28.07.2024 14:04 Starost: 14 days

Kategorija: Paris 2024

OLIMPIJSKE IGRE, teškom mukom do prvih bodova

Marcel ter Bals

Srbija – Japan 16:15 (4:4, 3:4, 5:3, 4:4)

Akvatik centar. Sudije: Kolombo (Italija), Mišković (Crna Gora). Igrač više: Srbija 7 (4), Japan 11 (7). Dva igrača više: Japan 1 (0). Peterci: Srbija 1 (0), Japan 4 (2).

Srbija: Filipović, Mandić 7, S.Rašović 1, Ranđelović, Ćuk, Dedović 2, Drašović 1, N.Jakšić 2, Vico 1, Ubović, P.Jakšić, V.Rašović 2, Mišović. Selektor: Stevanović.

Japan: Tanamura, Adači 3, Vatanabe, Ogihara, Inue, Suzuki 2, Date, Takata 1, Nita, Inaba 6, Okava 3, Karaki, Nišimura. Selektor: Šiota

Izuzetno teško je Srbija stigla do pobede na startu olimpijskog turnira. Japan je pružio žestok otpor, bio u igri do samog kraja ali je naša reprezentacija uspela da se odbrani.

Filipović i odbrana, posebno sa igračem manje, nisu delovali kako treba. Napad je uspevao da prodje netipičnu odbranu Japana, blistao je Mandić koji je u poslednjoj četvrtini postigao sve golove za naš tim. Bila je vidljiva razlika u sudijskom aršinu, Japan je imao četiri peterca, 11 puta igrača više jednom dvojicu, dakle 17 prilika. Srbija samo sedam igrača više i jedan peteracm, duplo manje. Ali suđenje ne sme da bude alibi za ovakav meč.

U prvoj četvrtini se igralo po principu dva gola Srbija je vodila 2:0 i 4:2, Japan maksimalno koristeći igrača (tri gola) više je uspeo da izjednači. Mandić je bio odmah dvostruki strelac, upisao se Jakšić i na sjajan način Vico.

Nastavak je doneo bolju igru rivala. Prvo je Inabi ispala lopta kod peterca ali je Japan prvi put poveo 5:4. Uzvratili su Mandić i Viktor Rašović ali je Japan imao minimalnu prednost na poluvremenu 8:7.

Očekivalo se da Japan padne u trećem delu, kao u prethodim utakmicama. I veći deo treće četvrtine se činilo da će tako da bude. Srbija je konačno počela da dobija igrača više. U seriji 4:0 učestvovali su braća Rašović, Dedović i Drašović. Filipović je odbranio peterac Vatanabeu. Trebalo je kod 11:8 a zatim i 12:9 završiti posao. Ali usledio je pad, greške koje su Japanu obezbedile dve kontre pa je prednost Srbije pred poslednjih osam minuta bila samo 12:11.

U poslednjih osam minuta je Japan brzo uspeo da izjednači. Na 13:12 povisio je Mandić a kada se Srbija odbranila sa dvojicom igrača manje Mandić je na dodavanje Strahinje Rašovića pogodio za plus dva. Ni tu nije bilo gotovo, Japan je smanjio a Jakšić je iznudio peterac kojeg je za 15:13 realizovao Mandić. Sve je bilo u igri, Japan je za nepun minut izjednačio. Nepuna dva minuta pre kraja bilo je 15:15. Gol odluke bio je delo Mandića 95 sekundi do kraja. Srbija se zatim odbranila sa igračem manje. U poslednjem napadu Randjelović nije bio precizan, protivnik je imao 19 sekundi za izjednačenje. Srećom odbrana je preko Drašovića tri sekunde do kraja stigla do lopte i pobede.