UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
07.08.2024 16:56 Starost: 4 days

Kategorija: Paris 2024

OLIMPIJSKE IGRE, Srbija u polufinalu !

Foto: Marcel ter Bals / Vaterpolo savez Srbije

Srbija je pobedila Grčku 12:11 i plasirala se u polufinale Olimpijskih igara!

Grčka – Srbija 11:12 (3:3, 2:3, 4:2, 2:4)

Sudije: Ome (Nemačka), Franulović (Hrvatska). Igrač više: Grčka 11 (4), Srbija 11 (5). Peterci: Grčka 3 (2), Srbija 1 (1).

Grčka: Zerdevas, Genidunjas 1, Skumpakis 3, Kalogeropulos, Funtulis 1, Papanastasiju 1, Kilas 1, Argiropulos, Papanikolau 1, Kakaris 1, Nikolaidis, Vlahopulos 2, Zorzatos. Selektor: Vlahos.

Srbija: Filipović. Mandić 5, S. Rašović 2, Ranđelović, Ćuk, Dedović, Drašović, N. Jakšić 1, Vico 1, Ubović, P. Jakšić, V. Rašović 3, Mišović. Selektor: Stevanović.

 

Konačno i dobre vesti iz Pariza. Srpski vaterpolisti su posle velike borbe, u nezaboravnoj utakmici pobedili Grčku 12:11 (3:3, 3:2, 2:4, 4:2) i plasirali se u polufinale olimpijskog turnira. Grci su bili favoriti ali su na kraju morali da skinu kapu pred sjajnim izdanjem pulena Uroša Stevanovića. Momcima svaka čast.

Srbija je u seriji toplo-hladnih utakmica dve najvažnije odigrala vrhunski, protiv Francuza i Grčke. Predstoje još dve šanse za medalju. Rival u polufinalu će biti pobednik duela SAD- Australija.

Sjajni Viktor Rašović je kod vođstva Srbije u poslednjem sekundu napada pogodio prečku. Selektor Vlahos je zatražio tajm aut i kada je do kraja ostalo još šest otkucaja sekundare Vlahopulos je savladao odličnog Filipovića. Peterci su bili na dohvat ruke. Ali Srbi nisu imali šta da izgube. Krenuli su sa centra, Mandić je bio pokriven a onda se sa deset možda i više metara izdigao Jakšić. Ispalio je dve tri sekunde pre kraja projektil koji se od prečke odbio iza gol linije.

Neverovatan pogodak, jedan od onih koji se pamte, Srbija je srušila ekipu od koje je redovno gubila u poslednje tri sezone. To je bio kraj divovske borbe dva uporna protivnika u kojoj je četvrti iz jedne srušio prvaka druge grupe.

Ni jedna ekipa nije imala dva gola prednosti. Da još malo evociramo šta se događalo u bazenu.

Poptuno ravnopravna je bila igra u prvoj četvrtini. Srpski vaterpolisti su nalazili način i snagu da tri minimalna vođstva Grčke anuliraju. Posle gola Papanikolaua Dedović je zaradio po ko zna koji put na turniru peterac za sigurnu realizaciju Mandića. Vlahopulos je zatim majstorski iznenadio i odbranu i Filipovića ali je izjednačenje sa igračem više doneo odličnim udarcem juče neuhvatljivi Viktor Rašović. Na žalost skrivio je peterac kojeg je realzovao Funtulis. Krajem četvrtine Strahinja Rašović je pogodio mrežu za 3:3.

Srbija je bila bolja u drugih osam minuta, moglo je i ubedljivije od 6:5. Odbrana veoma dobra, Filipović je vezao uspešne odbrane. Napad je bio u znaku na ovom takmičenju fenomenalnog Mandića. Sa igračem više je doneo prvu prednost, posle gola Kakarisa, igrača više za 5:4 je realizovao Strahinja Rašović. Još jednom se Grčka vratila preko Papanastasijua da bi Mandić  trećim golom obezbedio minimalnu prednost pred drugo poluvreme.

Grčka je posle odmora pojačala ritam. Genidunjas je izjednačio. Filipović je odličnim odbranama držao ekipu. Skumpakis je bio odličan. Ponovo sa igračem više je doneo prednost svom timu ali je Mandić je četvrtim projektilom izjednačio. Usledio je još po jedan gol sa obe strane, posle Skumpakisa, Viktor Rašović je pogodio za 8:8. U poslednjem napadu u četvrtini Grčka je dobila igrača više, Vlahos je osetio šansu i zatražio tajm aut 44 sekunde pre kraja. Nije bilo odbrane Skumapkis je postao junak,  svojim trećim golom u četvrtini vratio plus jedan za 9:8 pred poslednji deo.

Briljantni Viktor Rašović je postigao svoj treći gol za 9:9 sa igračem više. Ponovo je Grčka imala prednost posle pogotka Kilasa. Daleko da je bilo gotovo. Mandić je pronašao Vica za novo izjednačenje. Počeo je rat živaca. Na 2,47 do kraja Stevanović je zatražio tajm aut. I usledio je pogodak, veličanstveni Mandić za 11:10 2,33 do kraja. Grčka je dobila brojčanu prednost i Genidunjas je bio neprecizan. Propustila je zatim Srbija igrača više.

I na kraju opisana završnica, kraj meča u kojem je tačku na način koji će se pamtiti stavio Nikola Jakšić. Kapiten jeste bio strelac odluke, ali svi zaslužuju čestitke. Fenomenalni Mandić, koji igra turnir života, je do sada postigao 25 golova iz 38 pokušaja. Juče pet od šest. Toliko kritikovani Filipović je bio na golu kao špricer sa deset odbrana iz 21 šuta. Srpski Šut 29-12. Na drugoj strani Grci su zabeležili 33-11, Skumpakis vrhunski 4-3 a golman Zerdevas pred kojim su besane noći je imao samo 18-6.

Te brojke i nisu toliko bitne, Srbija je u polufinalu.