UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
22.07.2024 20:25 Starost: 20 days

Kategorija: Reprezentacija

Uroš Stevanović: Možemo da obradujemo naciju

       Uroš Stevanović, savezni sellektor, je dao intervju za Politiku:

      Odbrojavanje je počelo, srpski vaterpolisti 25. jula putuju u Pariz. Na aerodromu će savezni selektor Uroš Stevanović sa igračima Nikolom Jakšićem, Dušanom Mandićem i Milošem Ćukom dati medijima poslednji raport. Mada nema tu šta mnogo da se kaže.

       U ponedeljak je zadovoljno konstatovao:
- S obzirom kako su momci trenirali sve vreme i voljnim momentom koji ih je krasio, ne sumnjam da će dati više od svog maksimuma na Olimpijskim igrama. Biće uspona i padova kao i na svakim, ali sam siguran da ćemo zajedništvom, atmosferom kojom smo stvorili, minulim mukotrpnim radom, na kraju snagom i kvalitetom koji posedujemo, još jednom obradovati naciju – počeo je razgovor Uroš Stevanović.

      Ako nešto krasi Stevanovića to je zarazni optimizam, verovanje u svoj tim i kada mu niko ne daje ni gram šanse. Izabrao je hrabro sastav sa sedmoricom olimpijskih debitanata (Ubović, Vico, P.Jakšić, Mišović, Filipović, V. Rašović i Drašović) i šetoricom osvajača zlatne olimpijske medalje (Mandić, N.Jakšić, Ranđelović, Ćuk, S.Rašović i Dedović).

      Probao je na ranijim takmičenjima nekolicinu mlađih igrača. Ocenio je da bi zbog kvaliteta, ogromnog iskustva i stvaranja još bolje atmosfere valjalo pozvati Ćuka koji je igrao 2016. u Riju i Dedovića osvajača zlata iz Tokija.

    - Veliki broj igrača je bio na širim spiskovima, na dva svetska i jednom evropskom prvenstvu. Odigrali su i po dva velika takmičenja prvi put u karijerama. Napravljena je analiza ciklusa i videli smo da će nam mnogo značiti povratak i Nikole Dedovića i Miloša Ćuka, pre toga i Nemanje Ubovića, koga sam odmah priključio. Nakon Dohe sam kontaktirao Ćuka i Dedovića, koji je odmah to prihvatio sa velikim zadovoljstvom, a Miloš je hteo da vidi sa sobom da li može da odgovori zahtevima reprezentacije. Da li može da bude na maksimumu i pomogne Srbiji.  Otkako sam postavljen za selektora, bili smo u kontaktu. Po svemu viđenom do sada, pokazao je da može. Nisam sumnjao nijednog trenutka, a pokazalo se da nas dopunjava na pravi način sa svojom pojavom. U bazenu, ali i van njega.

    Pripreme, koje su zvanično počele 8.juna su praktično završene. Zadovoljstvo urađenim je tu, ali...  

 
    - Sve planirano je urađeno, ali, kao i svake reprezentativne pripreme voleo bih da su duže trajale. Mogu da budem prezadovoljan radom svih igrača, svi su davali maksimum od početka priprema i prvi put za neko takmičenje sam imao borbu za četiri mesta u timu.

           Od SP u Budimpešti 2022. Srbiju prati kob lošeg dana u četvrtfinalu. U seriji od sedam takmičenja pod rukovodstvom Savića (tri) i Stevanovića (četiri), samo jednom, u četvrtfinalu SP u Fukuoki Srbija je preskočila Italiju i ušla u borbu za medalju. Stevanović smatra da ne postoji nikakav pritisak:

        - Nije to pritisak ni zbog očekivanja javnosti ni zbog osvojena dva vezana zlata i niza medalja od OI u Sidneju 2000 već tradicija, vaspitanje, želja koju sami sebi namećemo pred svaki trening, utakmicu i takmičenje, sa kojim smo, prosto odrasli, u srpskom vaterpolu. Analizirali smo, ne samo dva prethodna takmičenja u ovoj godini, nego svih pet od OI u Tokiju gde nismo prolazili četvrtfinala, radili smo na svim greškama, problemima i manama koje smo uočili a rezultat ćemo videti u Parizu.

        Po svemu sudeći uspešan je bio potez angažovanja psihologa u sportu, nekada trofejnog odbojkaša Andrije Gerića:
     - Već je privatno radio sa nekim igračima, sa sportistima generalno. Ima dugogodišnje iskustvo na tom polju. Bio je vrhunski sportista, mi idemo na Olimpijske igre, najveće takmičenje, a on zna šta one nose i osvajao je medalje. U Sidneju 2000. godine i zlato. Mislim da prija i ekipi, po onome što sam do sada video,  atmosfera je njegovim angažovanjem i povratkom Miloša Ćuka  mnogo bolja u odnosu na prethodni period.

    Olimpijska priča se odvija uvek na isti način. Obezbeđivanje ulaska u četvrtfinale, ulazak u polufinale i borba za što sjajniju medalju.
     - U nekim kalkulacijama plasman u četvrtfinale se možda ostvari i kroz prve dve utakmice u grupi sa Japanom i Australijom, posle je borba za što bolju poziciju pred borbu za polufinale. Najvažnija utakmica je četvrtfinale i za nju se, u svakom smislu, spremamo od početka priprema.

      U grupi su još svetske klase Španija i Mađarska i domaćin Igara Francuska. Mnogi smatraju da su evropski prvaci Španci favorit broj jedan. Takav je stav i srpskog selektora:
      - Jedina reprezentacija koja se posle Tokija izdvaja je Španija. Imaju kontinuitet u igrama, rezultatima, sastavu. Većina igrača igra zajedno u Barseloneti ali daleko od toga da su nepobedivi. Sve ostale reprezentacije imaju podjednake šanse.

       Francuzi stalnim napretkom, osvajanjem četvrtog mesta na SP u Dohi i igranjem pred svojom publikom traže poseban oprez.
      - Stefan Ćirić, koji je radio četiri godine u francuskom prvenstvu, često ponavlja o značaju olimpijskih igara za njihove igrace i nacionalnom naboju koji imaju pred svojom publikom. Nekim igračima su i poslednje u karijerama po najavama a dovoljno govori o njima što su bili četvrtoplasirani na Svetskom prvenstvu u Kataru.

       U drugoj grupi su svetski prvak Hrvatska, vicešampion Italija, jaka Grčka zatim sve bolji SAD, nezgodna Crna Gora i realno autsajder Rumunija.
      - Nemam nikakvih želja za rivala u četvrtfinalu. Svaku reprezentaciju iz druge grupe možemo da pobedimo.
       Osim duela sa Francuskom Srbija će sve utakmice u grupi igrati u ranijim terminima. Stevanović ne misli da je to problem.
        - To smo znali i od početka smo se pripremali za takve termine.

       Na konstataciju da mnogi Srbiju ne smatraju ozbiljnim kandidatom za medalje, lakonski odgovora.
       - Znamo naš cilj, mišljenja drugih, bez obzira da li su pozitivna ili negativna, nas stvarno ne zanimaju. Znamo šta hoćemo.

       Po prvi put u reprezentaciji će biti dva bratska para. Stariji Strahinja i mlađi Viktor Rašović, odnosno stariji Nikola i mlađi Petar Jakšić. Na koji način porodična bliskost utiče na stvaranje ukupne atmosfere ?
       - Koliko su emotivno povezani mislim da ih opterećuje više nego sto treba. Starija braća možda previše brinu, jer mlađa braća su i zrelija.

       Bio je stručnom štabu Dejana Savića na Igrama u Riju. Sada je uloga mnogo značajnija.
      - Nema veće obaveze, časti, ponosa nego voditi Srbiju na najvećem sportskom takmičenju na svetu.