UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
25.07.2024 17:06 Starost: 17 days

Kategorija: Paris 2024

Vaterpolisti otputovali na Olimpijske igre

Foto S.Sandic

 

Vaterpolisti su bili danas jedini sagovornici malobrojnih medija u VIP salonu beogradskog aerodroma. Kapiten Nikola Jakšić je već otputovao u Pariz a u ime preostalog dela ekipe o Igrama su govorili savezni selektor Uroš Stevanović, igrači Miloš Ćuk, Sava Ranđelović i Dušan Mandić koji su među najiskunijim igračima u reprezentaciji.

Uroš Stevanović je istakao:

„ Najvažnije je da smo svi zdravi i da tokom priprema nismo imali problema.. Zadovoljan sam, ono što smo planirili smo i uradili. Nama trenerima uvek treba neki dan više za rad a verovatno se igrači se ne slažu sa tm. Maksimalno smo plan ispunili. Nedostajao nam je još neki sparing ili turnir “.

Govoreći o takmičenju u Parizu Stevanović je istakao:

„ Vaterpolo turnir je najteži od svih ekipnih takmičenja na Igrama. Osam utakmica, igra se svaki drug dan, ni jedan ekipni sport nema takav program. Idemo od utakmice do utakmice i mislimo samo na svaku sledeću. Prvi cilj je četvrtfinale i to je realno. Želimo pobede u prve dve utamice kako bi se u nastavku mirno uigravali  za najvažniju utakmicu a to je uvek četvrtfinal. Sada smo najspremniji u proteklih godinu ipo dana. Mislim da će rezultat biti bolji nego što je bio na prethodnim prvenstvima“.

Na startu su rivali Japan i Australija. Javnost je bodove upisala. Stevanović je oprezan:

„ Zabluda je da su to slabi rivali. Ova ekipa ima iskustva sa Japanom, odlčno smo igral do sada. Imali su dobre rezultate, pobedili su Francusku.Australija nije nezgodna samo od Rija. Setimo se Londona“.

Reč dve i o konkurenciji:

„ Uvek je bila jaka. Samo je u prethodna dva ciklusa Srbija bila dominantna pa su se ostali borili za preostale dve medalje. Inače je medalje želelo bar osam timova. Safa je drugačije i svi vide svoju šansu, imaju veliku želju da dodju do odličja“.

Dušan Mandić ima najveće iskustvo. Biče mu ovo četvrte Igre po redu.

„ Proteklo je 12 godina od prvog olimpijskog takmičenja za mene. Vreme leti. Medalje su tu i to je najlepše sećanje sa Igara. Imao sam drugačiju ulogu na svakom turniru. Imamo pravo na kiks ali je najvažnije da se spremimo za četvrtfinale i zbog toga u grupi očekujem da podignemo formu za najvažnije mečeve“.

Od rivala osvrnuo se na Mađare:

„ Dobro sam ih upoznao. Vodi ih izuzetan trener Žolt Varga, plejada vrhunskih igrača izuzetno fizički i taktički spremnih. Puno je tu evropskih prvaka i svetskih šampiona počev od golmana Vogela da ne nabrajam. Sigurno je da su favoriti za medalju“.

Sava Ranđelović pripada grupi igrala sa dva olimpijska zlata:

„ Nema mnogo priče, reč je o najvećem takmičenju za svakog sportistu. Možda smo malo podmlađeni mada smo po godinama približni prethodnim sastavima. Spremni smo, potpuno fokusirani na ono što nam predstoji. Propustili smo nekoliko prilika da osvojimo medalju. Izvukli smo pouke. Siguran sam da imamo šanse za medalju. Sada razmišljam samo o Japanu. Igrali smo sa njima, znamo njihov stil igre. Kada završimo tu utakmicu okrećemo se sledećem rivalu i tako do kraja“.

Miloš Ćuk je u Riju osvojio zlato, pa ga nije bilo u Tokiju. Prisetio se teških utakmica u Brazilu i velike sreće na kraju:

„ Nemam ništa protiv da bude isti put ali i isti kraj. Iza nas je period od dva meseca rada. Izuzetno smo spremni u svakom pogledu, fizički, taktički i motiv je veliki da ispunimo cilj i osvojimo zlato. Uradićemo sve što treba, biće teško, biće naporno ali znamo zbog čega idemo. Rad je bio odličan, ono najvažnije tek sledi kako bio pokazali gde je mesto Srbiji u svetu vaterpola. Biće zanimljivo sa Francuzima, domaćinom. Kao i sve druge ekipe fizički su spremni, imaju dobar sistem u kojem se vidi uloga hrvatskog trenera Kobeščaka. Oseća se i to nešto balkansko u njihovoj igri. Svakome će biti teško protiv njih. Pred svojom publikom biće dodatno motivisani. Ali do te utakmice ima još vremena, nekako mi je to daleko“.

Vaterpoliste su ispratili predsednik Viktor Jelenić, generalni sekretar Nemanja Marijan, izvršni direktor Đorđe Đorđević i sportski direktor Milan Aleksić.