UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
02.08.2024 17:22 Starost: 9 days

Kategorija: Paris 2024

OLIMPIJSKE IGRE, važan duel sa Francuskom

foto vss Marcel ter Bals

Pred punim tribinama Akvatik centra olimpijski šampion Srbija i domaćin Igara Francuska će u subotu od 19.30 krenuti u meč koji će pobedniku ako ne bude nekih senzacija obezbediti prolaz u četvrtfinale. Praktično prvi finalni susret za dve ekipe.

Australija je savladala i Srbiju i Francusku i ako savlada Japan što je potpuno realno biće potpuno mirna oko prolaza. Mađarska takođe ne bi smela da ima problema tako da sve se rešava u duelu Srbije i Francuske.

Na EP u Splitu Francuzi su u osmini finala iskoristili slabo takmičenje Srbije, pobedili i napravili veliko iznenađenje. Odličan rad im je doneo četvrto mesto u Dohi i hteli-ne hteli dobili su mesto koje ranije nisu imali. Srbija je u Zagrebu posle nerešenog poluvremena 6:6 slavila 14:10. Nedavno je na turniru u Šapcu Srbija bila mnogo bolja ali taj meč nije nikakav reper.

Francuska nije igrala dobro. Kao i Srbija minimalac protiv Japana, porazi od Mađarske i Australije. Iako su bili sa golom razlike tokom utakmice nisu bili u vođstvu. Ali, reč je o ekipi sa kvalitetnim pojedincima poput centra Vernua, golmana Fontanija, Krusile, Bodegasa... Vodi ih selektor Brazi ali zapravo sve konce drži trener Juga Kobeščak.

Pred svojom publikom koja ih diže, u meču koji znači prolaz Francuska će dati maksimum. Za očekivati je da će biti I drugih faktora. Na to naši igrači treba da budu spremni i da ignorišu. Na neutralnom terenu, Srbija bi bila veći favorit za pobedu. Ovako, sve je otvoreno.

Srbija je posle dve slabe utakmice odigrala korektan meč sa Španijom. Ali Španija nije tim za popravni. Daleko je iznad. Ali činjenica da se posle bruke u duelu sa Australijom nisu srušili i da su evropskom prvaku pretili do sredine poslednjeg dela daje nadu da će protiv Francuske pružiti još bolju igru.

- Bitna utakmica, pobeda znamo šta nosi. Odličan su tim, polufinalisti svetskog prvenstva. Nema opuštanja. Kao uvek sam optimista. Vratili smo borbenost, agresivnost, protiv Španije smo promašili neke šuteve. Sada imamo samopouzdanje i oprezni i optimistički raspoloženi čekamo duel – rekao je Strahinja Rašović koji do sada nije pružio očekivane partije.

Njegov brat Viktor odlično poznaje francuski vaterpolo, igrao je za Nojzi la Sek:

- Dobro se znamo i biće teško. Pobeda nas vodi u osam najboljih. Očekujem podršku, zaslužujemo a obećavamo da ćemo dati sve od sebe.

To četvrto kolo je bilo bitno u Riju, kada je duel sa Australijom bio ili nastavak takmičenja ili povratak kući. Tada je Srbija našla snage i pobedila. Bilo bi lepo da tako bude i protiv Francuske. Sve je u rukama srpskih igrača.