UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
10.01.2024 20:31 Starost: 109 days

Kategorija: Croatia 2024

EP HRVATSKA Sjajna Srbija pobedila Francusku i plasirala se u četvrtfinale

Francuska – Srbija 10:14 (2:3, 4:3, 1:3, 3:5)

Bazen Mladost. Sudije: Margeta (Slovenija), Segurana (Španija), Igrač više: Francuska 12 (8), Srbija 11 (9)
Peterci: Francuska 1 (1), Srbija 2(2).
FRANCUSKA: Hovhanisijan, Sudadie 1, Kruzila 1, Bue 2, Kaš 1, T. Vernu 3, Marion-Vernu, Bjorč, Marzuki, Bodegas 1, Vanpeperstrat, Živković, Fontani.
SRBIJA: Filipović, Mandić 4, S.Rašović, Ranđelović, Milojević, Radulović 1, Drašović 4, N. Jakšić 3, Vico 1, Ubović 1, P.Jakšić, V.Rašović, Mitrović.

Srbija je na impresivan način prošla osminu finala, igrajući stari dobri srpski vaterpolo u drugom poluvremenu, pobedila je Francusku, dužnika iz Splita. U petak, u 15, rival će u četvrtfinalu biti svetski šampion Mađarska. Sa ovakvim pristupom igri i samopouzdanjem Srbija može mnogo.

Imao je duel sa Francuzima, hteli to da priznamo ili ne, psihološki pritisak zbog poraza iz Splita. Osetilo to u prve dve četvrtine kada je rival lako, bez greške rešavao igrača više. Srbija je dobro počela, povela 3:1, ali, čak i kada je Francuska preokrenula na 4:3 i 6:5 videlo se da se Srbija pita.
Mandić je bio razigran, njegov gol u poslednjem sekundu prvog poluvremena za 6:6 je izduvao francuski balon.

U nastavku je igrala samo Srbija. Drašović je odigrao velemajstorsku utakmicu, pogađao bez promašaja, Jakšić je sa Mandićem razludeo Fontanija koji je imao samo četiri odbrane. Kada je Bue smanjio na 8:7 pojavio se tračak nade za rivala ali je Drašović drugim golom u četvrtini, iz peterca povisio na 9:7 i time zapravo najavio ono što će se dogoditi u poslednjem delu.
Jakšić i Mandić sa igračem više su posle dva minuta doveli Srbiju na 11:7. Sve do kraja je bilo rutinsko odrađivanje posla sa lepim golovima. Kod Srba ponovo Jakšić sa igračem više, pa Radulović iz daljine i tačku je stavio jedan od junaka susreta Drašović.
Ali da ne bude samo reči o napadu. Odbrana je bila na niovu kada je trebalo. Jeste igrač manje bio veliki problem ali zato golova iz igre nije bilo. To je sjajan podatak.
Mitrović odličan sa 11 odbrana, uz to ekipa sa šest blokova i četiri oduzete lopte. Srbija je bila bez slabog mesta, sa ponovimo raspoloženim šuterima Mandić 5-4, Jakšić 5 – 3, Drašović 4-4. Ovakvu Srbiju ni bolji tim od Francuske ne bi savladao.

Uroš Stevanović je bez euforije komentarisao meč:

- Očekivali smo tešku utakmicu, nismo znali kakva će biti reakcija posle tri lakše u grupi. Odgovorili smo dobro, u prvom poluvremenu smo primili golove sa igračem manje i iz peterca, dosuđivali su nam kontrafaulove, zatim u tranziciji i to nas je malo poremetilo.Posle toga su oni malo stali sa plivanjem, bili smo svežiji i odigrali po dogovoru. Imali smo vremena da se pripremimo za njih, još od 6. januara. Nisam video pritisak na igračima, ovo je prvi put da smo kompletni. Treba da nastavimo da radimo, možemo da igramo još bolje ali i da budemo strpljivi. Ovde u Zagrebu ili Dohi ili daj Bože  Parizu sigurno će sve doći na svoje.

Radomir Drašović je možda odigrao najbolju utakmicu u reprezentaciji:
- Nismo strahovali od Francuza, imali smo samopouzdanje. Svaki meč je sada sve ili ništa. Na pravom smo putu, ali još bišta nismo uradili. Sve vreme smo kontrolisali utakmicu a naplata je došla u drugom poluvremenu. Držali smo ih greškama u igri a kasnije smo to ispravili. Stižu Mađari, imaju motiv više nego da su u punom sastavu. Bićemo spremni .

Nikola Jakšić, u stilu kapitena, odigrao je bez greške:
- Čestitam ekipi, stručnom štabu na pobedi. Od početka smo dominirali. Iako je bio pad u drugoj četvrtini znali smo da je sve u našim rukama. Pokazali smo da smo pravi tim i zasluženo smo pobedili. Ta kontrola koju sam osećao od početka se odrazila na konačan rezultat. Sada nam predstoji ono pravo. Ništa nismo uradili. Četvrtfinale je najteža utakmica a Mađari su uvek jaki. Nije nam Split bio u glavim samo smo pokazali da je ono bila sportska nesreća koja se više neće ponoviti.

U pravom trenutku se raspucao Mandić:
- Apsolutno pozitivan utisak. Ušli smo odlično u meč, probili Fontanija jednog od njihovih najboljih igrača.Imali smo kontrolu, na kraju njih je i umor stigao. Lep osećaj svakako posebno pred duel sa Mađarima. Imaju mlad tim koji će želeti da pokaže da je sa pravom u reprezentaciji.