UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
24.07.2021 21:57 Starost: 3 yrs

Kategorija: Reprezentacija, Tokyo 2020

Uoči susreta sa Španijom

Duelu sa Španijom srpski vaterpolisti prilaze smireno, svesni snage protivnika, svesni svojih mogućnosti i pri tome sa željom da se toj utakmici ne daje veći značaj nego što zaista ima. Tek je početak napornog turnira, prvi rival izuzetan poslednjih nekoliko godina i valja očekivati bespoštednu borbu.

Naša reprezentacija sa Španijom ima odličan bilans. Uoči raspada SFRJ Jugoslavija je tada pobeduila Španiju dva puta u finalima, prvo svetskog prvenstva u Pertu 8:7 i Evropskog u Atini 12:11. Posle toga je tradicija uspeha nastavljena mada su se Španci revanširali SR Jugoslaviji u finalu SP u Fukuoki 4:2.

Na Olimpijskim igrama Jugoslavija je 1996. pobedila kasnijeg olimpijskog pobednika u grupi 9:8, u Sidneju je bila bolja za treće mesto 8:3, u Atini u četvrtfinalu 7:5. U Pekingu tada Srbija je takođe slavila u četvrtfinalu 9:5, u Riju ponovo za ulazak u polufinale 10:7. Kada govorimo o rezultatima setimo se 2009. i SP u Rimu i 2018. EP u Barseloni kada je Srbija slavila na peterce. Španija je posle Barselone slavila u četvrtfinalu SP u Gcanžuu 2019, a januara prošle godine je na peterce izbacila Srbiju iz četvrtfinala EP u Budimpešti.

Srbija je aktuelni olimpijski šampion, Španija aktuelni vicešampion Evrope i sveta.

- Jaki su , ušli su u krug favorita za medalje i pripadaju grupi zemalja koji takodje mogu da pobede svakoga. Ovo je prvenstvo po tome karakterstično, veliki broj reprezentacija se nada medalji. I mi smo u toj grupi, znamo šta nam je cilj. Ulazimo u svaku utakmicu sa istim žarom i samo o tom meču razmišljamo. Trudićemo se da damo sve od sebe i verujem da će početak biti uspešan - rekao je kapiten Filip Filipović.