UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
18.03.2023 08:48 Starost: 1 year

Kategorija: Reprezentacija

Stevanović: Potrebno je vreme da izgledamo kako želimo

Foto K.Vulović

Savezni selektor Uroš Stevanović u razgovoru za sajt Vaterpolo saveza Srbije izneo je utiske o nedavno završenom kvalifikacinom turniru u Podgorici na kojem je obezbeđeno učešće na F8 Svetskog kupa u Los Anđelesu krajem juna. Srbija je pobedila Australiju i Crnu Goru, savladala je posle izvođenja svetskog prvaka Španiju a izgubila od Grčke i na peterce, u poslednjem kolu, od Gruzije.

Stevanović je sredinom oktobra preuzeo reprezentaciju, posle ostavke Dejana Savića. U zgusnutom klupskom kalendaru, imao je prilike da sa reprezentacijom radi krajem decembra i početkom januara na pripremama u SAD i od početka u okviru priprema za turnir u Podgorici, nekoliko dana u Kragujevcu.

- S obzirom da je kvalifikacioni turnir Svetskog kupa usred klupske sezone i da smo imali samo osam treninga na pripremama, zadovoljan sam kako smo izgledali od drugog poluvremena duela sa Grčkom. Ispunili smo trenutni cilj odlaskom na finalni turnir Svetskog kupa ali nam je to još više skratilo broj dana priprema preko leta obzirom da nas i čekaju kvalifikacije za učešće na Evropskom prvenstvu i to neposredno pred put u Ameriku – rekao je na početku Uroš Stevanović.

Za sedam dana Srbija je odigrala pet jakih utakmica. Kakva je vaša ocena tih igara?

- Rekao sam da smo od drugog poluvremena sa Grčkom delovali u pravcu kojem težimo. Daleko je to on našeg maksimuma ali obrisi neke koncepcije mogu da se naslute.

Srpska reprezentacija je u većini utakmica lope počinjala da bi u nastavku daleko bolje izgledala. Kako to tumačite ?

- Treba nam pre svega vremena za trening kako bi uspostavili sistem i koncepciju igre koju želim. Na žalost samo dvojica-trojica igrača imaju u svojim klubovima uloge koje od njih očekujem u reprezentaciji.

Posle kvalitetnog izdanja protiv Španije usledio je pad protiv Gruzije. Da li ste to očekivali, koji je razlog ?

- Utakmica sa Gruzijom je bila peta u sedam dana i mislim da to nije normalno. Bili smo potpuno ispraženjeni, psihički i fizički posle tri derbia sa Grčkom, Crnom Gorom i Španijom. To ne opravdava rezultat protiv Gruzije, pogotovo igrače koji su imali manju minutažu u prethodnom delu turnira. Od predviđenih 18 igrača u Podgorici ih je bilo 17 i svi su dobili šansu.

Kako ste zadovoljni odnosom prema radu, disciplinom i ukupnom atmosferom ?

- Ono što je jedino bilo važno i moguće na ovom turniru bilo je na najvišem nivou. Motiv, želja, volja, energija i atmosfera koju su momci stvorili mora da nas krasi i u budućnosti.

Da li bi ste se osvrnuli na igre pojedinaca ?

- Kao i u svemu ostalom bilo je i pozitivnih i negativnih stvari ali njih ostavljamo za internu analizu.

Procentualno, po vašem mišljenju, na kojem je nivou trenutno igra Srbije ?

- Ne bih govorio o procentima, ali ono što je evidentno, kao na turniru u Americi, kako imamo više zajedničkih teninga i utakmica tako izgledamo bolje i na zvaničnim susretima.

Španija je prva velika ekipa koja je, u situaciji kada je Srbija peta u svetu i deveta u Evropi,  posle tokija pobeđena. Koliko to znači na stvaranju samopouzdanja ?

- Nisam video da igrači imaju manjak samopouzdanja, video sam ogromnu rešenost, motiv, želju, volju i energiju da pokažu da rezultati od prošlog leta nisu realnost za ovu reprezentaciju. Na svakom treningu i utakmicu daju maksimum i to je jedini ispravan put za dalje.

Na ovoj akciji nije bilo nekoliko vaterpolista koji su učestvovali na pripremama i na turniru u Americi. Da li postojo još širi spisak reprezentativnih kandidata ?

- Većina igrača su prošla kroz prethodna dva okupljanja, sa njima spisak nije zaključen. Igre svih kandiata se prate u klubovima i na njima je da se izbore za poziv.

Igrači koji su bili na najbolji na svetskom odnosno evropskom juniorskom prvenstvu ili još nemaju parvo da igraju poput Kojića ili imaju manju minutažu poput Marinovića. Koliko to utiče na njihov razvoj ?

- Ponoviću samo da od uloga koje sam namenio igračima samo dvojica ili trojica imaju iste uloge i u klubovima. To jeste otežavajuća okolnost i zbog toga stalno naglašavam da nam je potrebno vreme da bi sve izgledalo kako želimo.

Kakav je program reprezentacije u narednom periodu ?

- Počećemo pripreme za svetsko prvenstvo početkom juna, u sklopu njih nas očekuju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 23-25.juna i Svetski kup 30.6-2.7 . Obe akcije ćemo iskoristiti za pripreme za učešće na svetskom prvenstvu u Fukuoki – zaključio je selektor Uroš Stevanović