UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
11.01.2024 15:29 Starost: 117 days

Kategorija: Croatia 2024

EP HRVATSKA Maksimalan respekt za svetskog prvaka Mađarsku

Foto S.Sandić

Klasik u svakom slučaju, bez obzira na sastav ekipa. Srbija i Mađarska će danas у 15 u četvrtfinalu na bazenu Mladosti u Zagrebu odigrati još jedan od onih mečeva koji se pamte. Ulog je veliki, plasman u borbu za medalje.

Mađari su osvojili svetsko prvenstvo u Fukuoki, sa Grcima i Francuzima su sigurni učesnici Olimpijskih igara pa je i to razlog što se u glavnom gradu Hrvatske nisu pojavili u najjačem sastavu. Nema Varge, Vogela, Manherca ali su tu momci koji su dominacijom u mladjim kategorijama, a kasnije i igrama u najjačim klubovima pokazali da su već sada spremni na velika dela. Osetili su to i Italijani u Dubrovniku.

Nije ovaj mađarski tim nepoznat srpskim igračima. Nedavno su odmerili snage na turniru u Budimpešti. Kvalitetnu utakmicu, Srbija je bez nekolicine aduta, dobila na peterce. Braća Vigvari, Nađi, Fekete, Harai, Molnar zaslužuju respekt. Toga su svesni i u našem taboru. Dobra igra protiv Francuske je arhivirana, u glavi su sada samo komšije koji su i svetski prvaci i koji su u Splitu naneli jedan od najtežih poraza srpskom timu 16:7.

- Odličan mlad tim ali i sa momcima koji su igrali i na ranijim takmičenjima. Počinjemo iz početka a model je isti. Snažan pristup, koncentrisan bez stajanja, od početka do kraja – rekao je Strahinja Rašović, nekada golgeter Egera, sada uzdanica Vašaša.
Rašović je svestan snage sutrašnjeg rivala:
- Pobedili su u jakoj grupi i sa ovim sastavom. Ponavljam imaju kvalitet, igraju za Mađarsku i zna se šta ta zemlja predstavlja u istoriji vaterpola. Istakao bih centra Haraija, braću Vigvari, Nađija koji je vođa ekipe.
Po njemu Srbija ima recept za uspeh:
- Siguran sam da mamo rešenje. Ovaj tim ima kvalitet, pokazao je to do sada.  Verujem da ćemo uspeti da sve zamisli sprovedemo u delo i da će sve da bude u redu.

Poput Rašovića i Nemanja Ubović je igrao u Mađarskoj, posebno u najjačem klubu Ferencvarošu. Sada je član grčkog Vuljagmenija:
- Igrači mađarske reprezentacije su i mladi i iskusni. Veliki broj njih poput Haraija i Nađa predstavljaju vodeće igrače u svojim klubovima. Nikome nije lako da igra protiv njih. Selektirao ih je Žolt Varga. Zna se kakav je njegov sistem. Uvek daju sve od sebe. Igraju do kraja, videlo se to i protiv Italije. Potrebna je maksimalna koncetracija protiv odličnih individualaca. Nema sumnje da ćemo dati sve od sebe. Igrali smo angažovano, sa ozbiljnim pristupom u grupi. Verujem da ćemo iz meča u meč da budemo sve bolji. Odbrana, smirenost i maksimalna koncentracija su nam aduti – komentarisao je Ubović.

Debitant na Evropskom prvenstvu Vuk Milojević je do sada potpuno opravdao poverenje selektora Stevanovića. Posebno igrom u odbrani radi veliki posao.
- Zadovoljan sam, dajemo maksimum i pobedjujemo. Sve smo bolji i nadam se da ćemo to pokazati i u nastavku takmičenja – kaže Milojević.
Upoznat je sa kvalitetom rivala:
- Ima tu dosta mladih igrača sa kojima sam se susretao u mlađim kategorijama. Da nisu kvalitet ne bi bili tu. Krasi ih ekipna igra, borbenost, zaslužuj sav respekt. Međutim, spremali smo se za ovaj meč, daćemo sve od sebe. Jeste utakmica u kojoj nema prava na grešku ali mislim da smo mi na pravom putu.

Mađarska nije često pobedjivala Srbija ali je zanimljivo da je u Zagrebu pre 14 godina bila bolja u grupni ali je susret za bronzu dobila Srbija.