UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
30.06.2022 16:08 Starost: 2 yrs

Kategorija: Mladje kategorije

MI ORAN Srbija prvak Mediterana

Foto OKS/Ivica Veselinov

 

Vaterpolo reprezentacija Srbije osvojila je zlatnu medalju na XIX Mediteranskim igrama. Srbija je u finalu pobedila odličnu ekipu Crne Gore rezultatom 9:8 i na taj način ponovo postala prvaka Mediterana!

Naša vaterpolo ekipa odigrala je turnir na Mediteranskim igrama na visokom nivou kvaliteta od samog početka ne krijući da su u Oran stigli sa namerom da ostvare najviši plasman. Već nakon prve utakmice koju su naši „delfini“ odigrali protiv Slovenije u grupi, kapiten naše ekipe Marko Dimitrijević je izjavio da je ambicija našeg tima osvajanje prvog mesta.

Naši vaterpolisti redom su pobeđivali protivnike u grupi B. Prvo je pobeđena Slovenija rezultatom 22:6. Dan kasnije i Francuzi su „potopljeni“ sa 18:7. U trećem kolu naši momci sastali su se sa protivnikom iz današnjeg finala, Crnom Gorom, i pobedili su i ovu utakmicu rezultatom 9:8. Konačno, u poslednjem kolu grupne faze takmičenja lako je pobeđen i Portugal.

Na taj način, kao prvi u svojoj grupi, bez poraza i sa velikim samopouzdanjem, u polufinalu su se susreli sa ekipom Italije koja je uvek nezgodan protivnik našim momcima. To se pokazalo i u ovoj utakmici. Naša reprezentacija na poluvremenu vodila je protiv Italije sa 5:1, ali je na kraju ove utakmice bilo veoma napeto obzirom da smo u poslednjim sekundama uspeli da odbranimo šut Italijana za izjednačenje i da odnesemo pobedu 8:7.

U finalu je povela Crna Gora iz svog prvog napada. Crna Gora je i završila prvu četvrtinu utakmice u svoju korist rezultatom 2:1. Odmah na početku druge četvrtine, naši momci golom Bogdana Gavrilovića izjednačuju, a Kojić već u sledećem napadu donosi preokret i prvo vođstvo naših momaka na utakmici. Gavrilović svojim novim golom nakon toga uvećava prednost naših momaka u odnosu na Crnu Goru, ali već u narednom napadu Bastrica ponovo smanjuje našu prednost na 4:3. Rezultatska klackalica u drugoj četvrtini se nastavila do kraja ovog perioda igre. Prvo je Mitar Maraš povećao na 5:3 nakon akcije sa igračem više, da bi Crna Gora praktično u poslednjoj sekundi druge četvrtine smanjila na 5:4. Ovim rezultatom se otišlo na poluvreme.

Odmah na početku treće četvrtine, naši momci ponovo su uvećali svoju prednost na 6:4 golom Nikole Vuka Radulovića sa centralne pozicije. Crna Gora se, međutim, nije predavala i sa tri vezana gola je preokrenula rezultat u svoju korist. Kapiten Marko Dimitrijević, uspeo je pred kraj treće četvrtine da izjednači rezultat i u završnicu se ušlo sa nerešenim rezultatom 7:7.

Rezultatska neizvesnost nastavila se i u poslednjoj četvrtini. Prvo su naši momci poveli golom Aleksandra Kovačevića, ali su sredinom četvrtine Crnogorci ponovo izjednačili na 8:8 iskoristivši prednost igrača više. Međutim, naši momci uspeli su golom Viktora Uroševića da dođu do pobede i zlatne medalje. Utakmica je završena identičnim rezultatom kao i u grupi, 9:8 za reprezentaciju Srbije.

„Čestitam momcima i stručnom štabu na ovom uspehu. Naravno da nam je puno srce što smo osvojili zlato. Za ovo smo veoma naporno trenirali. Pripreme nisu trajale toliko dugo koliko inače traju, ali smo zaista radili intenzivno i sigurno mnogo napornije od svih ostalih. Mislim da smo sasvim zasluženo došli do zlatne medalje“, izjavio je kapiten Marko Dimitrijević nakon utakmice.