UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
28.06.2022 15:22 Starost: 2 yrs

Kategorija: Budapest 2022

SP BUDIMPEŠTA, sutra četvrtfinale sa Hrvatskom

foto: VSS Slobodan Sandić

Počinju dani odluke. Velikani svetskog vaterpola Srbija i Hrvatska će u sredu u 16 časova na otvorenom bazenu „Alfred Hajoš“ u Budimpešti odmeriti snage u četvrtfinalu svetskog prvenstva. Zbog toga su danas u Hotelu Termal dve igrači dve selekcije bili na raspolaganju srpskim i hrvatskim medijima posle prepodnevnog treninga.

- Ovo je prva ozbiljna utakmica za novu ekipu. Oličan je protivnik. Motivisani i mentalno maksimalno spremni možemo da im pariramo .Mi iskusniji ćemo pokušati da mlađe kolege koji je ovo veliki ispit usmerimo na takmičarski put i da ekipu pripremimo da pruži maksimum, pa šta bude – kaže kapiten Branislav Mitrović.- Generalno Hrvati primaju malo golova. Odbrana otvara napad koji tada funkcioniše kako treba. Tendencija je ovde veliki broj isključenja, tada je broj pogodaka veći. Najbitnije je da pobedimo.

Nikola Jakšić je oprezan u prognozama:

- Imali smo kvalitetne pripreme. Najbitnija je ovo utakmica na svakom takmičenju. Znamo šta treba, daćemo svoj maksimum. Videćemo koliko to vredi. Promenili smo sastave, vrhunski tim su Hrvati i i dalje. Biće jako teška utakmica. Dosta zavisi od nas, ali je sve otvoreno:

Novinare iz Hrvatske je interesovalo šta misli Dušan Mandić:

- Ovo je vaterpolo klasik koji svi vole da gledaju. Oba tima su pretrpela veliki broj izmena u odnosu na Tokio. Našoj ekipi dosta znači igranje na Svetskom prvenstvu u Gvandžuu. Znamo težinu četvrtfinala. Moramo da budemo, pre svega psihički spremni, jer fizički jesmo. Poznajemo ih, znamo adute, odlučuje hladna glava.

Strahinja Rašović je veliki optimista:

- Došli smo zbog ovih dana odluke. Verujem u svoj tim. Jedva čekam da počnw utakmica. Igrali smo na početku godine, bilo je nerešeno. Nema tajni, godinama unazad je to pravi spektakl, siguran sam da će tako biti i u narednom periodu.. Odlučiće želja, motivacija, zajedništvo. Bodrimo se i tako će biti do kraja. Jeste prvi put ovakav meč za nas ali ponašamo se kao da je sto prvi.

Srbija ima još dva treninga, večeras i sutra pre podne. A zatim u 16 časova počinje susret u kojem je sve otvoreno.

Hrvatska je bez sumnje najteži protivnik Srbije. Naša reprezentacija je na najvećim takmičenjima najviše puta poražena od vaterpolista današnjeg rivala - pet. Srbija je slavila dva puta više.Na Olimpijskim igrama Srbija je pobedila jednom (2016), bila poražena (2008 i 2020).Na svetskim prvenstvima Srbija je bila bolja dva puta (2009, 2015) kao i Hrvatska (2007 i 2017)Na prvenstvima Evrope Naša selekcija je slavila četiri puta (2008,2012, 2016, 2018) a Hrvatska jednom ( 2010), susret 2014. je završen nerešeno.

U Srbiji sa Igara u Tokiju nema braće Pijetlović, Filipovića, Prlainovića, Aleksića, S.Mitrovića i Dedovića.

Hrvati su bez: Marcelića, Garsije, Jokovića, Bušlja, Lončara, Macana, Obradovića i Miloša.