UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
28.10.2012 12:28 Starost: 11 yrs

Kategorija: Vaterpolo savez

"Meksikanci" obeležili svoje zlato

Divno je bilo danas u svetu vaterpola. Na okupu generacija koja je 1968. podarila tadašnjoj državi Jugoslaviji zlato na Olimpijskim igrama u Meksiku. Stigli su iz Zagreba Trumbić, Lopatni, Stpanić, Hebl, sačekali ih Perišić, Marović i Dabović. Iz legendarne ekipe medju živima nisu Janković i Sandić dok je bolest sprečila dolazak Poljaka i Bonačića. Od članova stručnog štaba preminuli su selektor Sajfert i lekar dr Brković a bolestan je pomoćni trener Čorić.

Susret je druženjem počeo u subotu u privatnoj organizaciji. Može samo da se zamisli kako je to bilo, kakve su sve uspomene ovi "večiti mladići" izvlačili iz sećanja. Danas su,iako je bilo samo nekoliko stepeni iznad nule, na Novom groblju, u Aleji velikana položili vence na grobove Mirka Sandića i Zorana Jankovića. Prisetili su ih se dirljivim govorima Ivo Trumbić i Zdravko Hebl.

Potom su stigli u savez u prelepu Kuću vaterpola. U Trofejnoj sali su evocirali uspomene sa novinarima, pokazali kako protok vremena ne može ništa sećanjima da dane koje su prethodili Meksiku i samim Olimpijskim igrama. Naravno u centru pažnje finalna utakmica sa Sovjetskim Savezom i pobeda u produžetku 13:11.

Djordje Perišić je izneo brojne podatke. Zatim je kapiten selekcije Ivo Trumbić predao video materijal predsedniku VS Srbije Veliboru Sovroviću na kojem su detalji sa finalne utakmice sa Sovjetima. Priča začinjena anegdodata za knjigu, ubacivanjima i smehom kao nekada pre 44 godine kada su vladali olimpijskim bazenom.

Predsednik Sovrović je rekao gostima da je Kuća vaterplola i njihova kuća, poželeo im dobro zdravlje uz nadu da će svi biti na okupu i za šest godina kada se bude obeležavalo pola veka od meksičkog zlata.

U Kući vaterpola su bili i Danilo Šotra sjajni novinar svojevremeno internacionalni vaterpolo sudija a pojavio se i Krstivoje Stevanović Cile legendarni sekretar VSJ u vreme najvećih uspeha jugoslovenskog vaterpola.

Dan za pamćenje, priče za istoriju, pouka i drugima da velike uspehe nikada ne treba zaboravljati.