UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
22.11.2021 08:38 Starost: 2 yrs

Kategorija: Sa ivice bazena

SA IVICE BAZENA - Tri decenije od Atine 1991 (2)

Sa očekivanim prenetim bodovima Jugoslavija je ušla u grupu sa svetskim vicešampionom Španijom, domaćinom Grčkom i aktuelnim prvakom Evrope Nemačkom.  Bila je to potpuno druga ekipa, ekipa koja se igrala vaterpola, čiji je talenat eksplodirao a vrhunski individualni kvaliteti dolazili do maksimuma.
Grci su pravom egzibicijom pregaženi 16:7. Igralo se na otvorenom bazenu. Pre početka čula se melodija „Grk Zorba“ kao podrška domaćinu. Ali, na tribinama je bio hor KUD „Krsmanović“, koji je pauzu na turneji iskoristio da bodri vaterpoliste. Između četvrtina su izvodili poznate arije, čini mi se i „Odu radosti“ i dobijali ovacije na otvorenoj sceni.

Novinarsko društvo je bilo sve zadovoljnije. Posebno Zlatoje Marić, zvančno najsimpatičniji press učesnik prvenstva uz legendarnu plivačicu Kristin Oto koja je radila za nemačku agenciju. Na toj proslavi od sreće, popularni Cimer je skočio u bazen i tom prilikom je izgubio Roleks sat.Odmah je to zabeležio Aleksandar Alimpijević u „Sportu“ pod naslovom „Cimer bez Roleksa“.
Dan kasnije pravio sam društvo Cimeru na nekom buvljaku prilikom kupovime novog „Roleksa“ vrednog nekoliko stotina drahmi. Dakle sića. Sa novim satom Cimer je došao u press centar. Dao mi je foto aparat i rekao da čekam znak rukom. Zatim je prišao jednej prelepoj hostesi, dao joj sat i pokazao na Alimpija. Ko zna kako, Cimer nije govorio engleski, ona je dobila zadatak da se raspita baš kod Alimpija gde je mister Maric i da mu onda preda časovnik kao znak pažnje organizatora. Ja sam to morao da ovekovečim. I tako je bilo, Alimpije je bio u šoku, Cimer u elementu, zahvalio se poljubio ruku, pozirao pred aparatom i onda samo dobacio:
- Zapište ovo Alimpijeviću.

Ne sećam se da li je Alimpije to objavio, verujem da nije jer je bilo jasno da Roleks nije original.
Stigao je susret sa Nemcima. Dužnik iz Bona u kojem je slavio zlatnim golom 10:9 a pred poslednji deo gubio 9:6, je bio pregažen. Posle tri dela 12:3, na kraju 13:6. Blistava partija, a jedan od najboljih igrača je bio KUD „Krsmanović“
Poslednji susret u grupi sa Španijom je odradjen reda radi. Bilo je 14:14 što je Španiji donelo prvo a Jugoslaviji drugo mesto. Rival u polufinalu bila je Italija sa Ratkom Rudićem koji je tada muku mučio da uspostavi svoj sistem rada.

Jugoslavija je bila u velikom naletu, Stamenić se samo smeškao, gledao snimke do iznemoglosti a igrači sejali optimizam. Motiva je bilo na pretek.
Motiv smo imali i mi, novinari. Gazda kafane je obećao da će naći konačno kefalo ako udjemo u finale.
Ostala su još dva meča.

Dejan Stevović