UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
03.02.2024 10:19 Starost: 86 days

Kategorija: Reprezentacija

Srbija na prvenstvima sveta

Prvaci sveta iz Rima i Kazanja

Srpskim vaterpolistima će svetsko prvenstvo u Dohi biti deseto od osamostaljenja 2006. godine. Osvojene su četiri medalje, dva zlata, po jedno srebro i bronza. Pet puta je nacionalni tim je završio van pobedničkog postolja, dva puta četvrti, dva puta peti i jednom sedmi. To je jedino takmičenje u kojem Srbija manji broj osvojenih medalja u odnosu na broj učešća.

MELBURN 2007 – četvrto mesto – Dejan Udovičić je vodio selekciju, pola godine posle zlata na EP u Beogradu. Tim je bio bez Duška Pijetlovića. Do polufinala su zabeležene pobede, da bi tada Hrvatska bila bolja. U meču za treće mesto, Srbija je nekako stigla do peteraca ali je Španija bila spretnija i srećnija. Medalje: Hrvatska, Mađarska, Španija.

RIM 2009 – prvo mesto – debi nove reprezentacije. Počelo je loše porazom od Španije. Nastavak je bio bez bolesnog Stefana Mitrovića za kojeg FINA nije dozvolila zamenu. U grupi se igralo slabo ali je Srbija blistala u mečevima nokaut faze. Pobeđeni su Italija, Mađarska, u polufinalu Hrvatska i u finalu posle peteraca Španiji je vraćen revanš. Aleksić je postigao odlučujući gol. Filipović je bio najbolji strelac. Medalje: Srbija, Španija, Hrvatska.

ŠANGAJ 2011 – drugo mesto – do polufinala Srbija nije imala nikakvih problema. Duel sa Mađarskom je ostao za pamćenje. Rival je pred poslednju četvrtinu vodio 12:9 ali je Srbija izborila produžetak i pobedila 14:13. U finalu je Italija pobedila u produžecima, Srbija nije iskoristila dva peterca. Filipović je bio najbolji igrač prvenstva. Medalje: Italija, Srbija, Hrvatska.

BARSELONA 2013 – sedmo mesto – debi Dejana Savića, ekipa je ostala bez Sora  iz ranije generacije. U četvrtfinalu Crna Gora je prekinula seriju poraza od Srbije. U razigravanju za plasman od petog do osmog mesta, Srbija je prvo poražena petercima od Španije a zatim savladala Australiju. Medalje: Mađarska, Crna Gora, Hrvatska.

KAZANj 2015 – prvo mesto – rutinski osvojeno prvenstvo. Najbolje igre su bile u polufinalu protiv Italije 10:6 i sjajnom finalu protiv Hrvatske 11:4. Bio je to period dominacije srpskog vaterpola. Na završnom danu Mitrović je proglašen za najboljeg golmana a Prlainović za najboljeg igrača. Medalje: Srbija, Hrvatska, Grčka.

BUDIMPEŠTA 2017 – treće mesto. Prekinut je niz od devet uzastopnih prvih mesta. U sjajnom polufinalu Hrvatska je konačno stala na put srpskoj seriji i pobedila 12:11. U susretu za bronzu Srbija je bila bolja od Grčke. U timu posle dugo vremena nije bilo Gocića i Nikića koji su se godinu dana ranije oprostili od reprezentacije. Medalje: Hrvatska, Mađarska, Srbija.

GVANDžU 2019 – peto mesto. Dejan Savić je ostavio kod kuće najiskusnije igrače i poveo mlad sastav. U četvrtfinalu je Španija bez problema dobila Srbiju. U razigravanju pobeđeni su Nemačka posle peteraca i Australija. Medalje: Italija, Španija, Hrvatska.

BUDIMPEŠTA 2022 – peto mesto. Smena generacija je usledila posle Tokija i to se osetilo. Posle tri pobede u grupi, Srbija je u četvrtfinalu poražena od Hrvatske. U utakamicama koje su vodile do petog mesta pobeđeni su Crna Gora i SAD. Medalje: Španija, Italija, Grčka.

FUKUOKA 2023 – četvrto mesto. Uspešan debi novog selektora Uroša Stevanovića. Pobedom protiv favorita Italije na peterce u četvrtfinalu srpski sastav je došao u situaciju da se bori za medalju. Ipak, prvo Grčka, zatim i Italija su bili bolji. Rašović je bio najbolji strelac. Medalje: Mađarska, Grčka, Španija.

Još nekoliko zanimljivosti.

Trojica selektora su vodili Srbiju: Dejan Udovičić (3), Dejan Savić (5), Uroš Stevanović (2).

Dva osvojena zlata za Strbiju imaju: Filipović, Prlainović, Gojko i Duško Pijetlović, Aleksić, Mitrović, Gocić i Nikić. Nikić je osvojio zlato i 2005. kao član SCG i jedini je vaterpolista na svetu sa tri zlata.

Tri puta je Srbija sa Španijom petercima rešavala duele na SP. U Melburnu 2007, Španija je bila uspešnija i osvojila bronzu. Dve godine kasnije Srbija se revanširala u finalu u Rimu. U Barseloni 2013. u razigravanju od petog do osmog mesta Španija je bila bolja.

Udovičić, Filipović, Prlainović, D.Pijetlović, B.Mitrović, S. Rašović su dobijali priznanja kao najbolji igrači ili strelci šampionata.

Od rivala u grupi Srbija nikada nije izgubila od Amerike i Japana, jednom je poražena od Crne Gore. U Fukuoki su poraženi Japan 16:10 dok je Crna Gora u grupi dobijena posle izvođenja peteraca.

Srpski igrači u okviru Jugoslavije osvojili su zlata u Madridu 1986. i Pertu 1991, bronze 1973. u Beogradu i 1978. u Berlinu.

Igrajući sa Crnogorskim igračima u zajedničkoj reprezentaciji zlato je osvojeno 2005. u Montrealu, srebro u Fukuoki 2001, bronza u Pertu 1998. i Barseloni 2003.