UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
01.08.2024 13:33 Starost: 10 days

Kategorija: Paris 2024

OLIMPIJSKE IGRE, bolja igra ali poraz od Španije

Foto: Marcel ter Bals / Vaterpolo savez Srbije

Srbija – Španija 11:15 (3:4, 3:3, 3:3, 2:5)

Sudije: Aleksandresku (Rumunija), Kolombo (Italija). Igrač više: Srbija 9 (4), Španija 9 (3). Dva igrača više: Španija 2 (1) Srbija 1 (0). Peterci: Srbija 2 (2), Španija 1 (1)

Srbija: Filipović, Mandić 4,  S.Rašović, Ranđelović, Ćuk 2, Dedović 1, Drašović, N.Jakšić 2, Vico, Ubović 2, P.Jakšić, V.Rašović, Mišović. Selektor: Stevanović.

Španija: Agire Unai, Munariz 2, Granados 4, Sanahuja 2, De Toro, Larumbe, Famera 1, Kabanas 1, Taul, Perone 3, Biel 1, Bustos 1, Lorio. Selektor: Martin.

Srbija je u trećem kolu poražena od favorizovane Španije ali je izdanje protiv prvaka Evrope vratilo nadu da u susretima sa Francuskom i Mađarskom može da se ostvari povoljan rezultat. Srbija je imala šut 30-11, Filipović nije bio na nivou samo četiri odbrane od 19, igrač više 9-4. Mandić odličan 5-4, Ćuk 2-5, Jakšić 2-5 ali falio je Strahinja Rašović 0-5. španija šut 30-15, Perone 3-3, golman Loriio 22-11.

Stevanovićev sastav nikada nije bio u vođstvu ali je do sredine poslednje četvrtine apsolutno bio u igri za dobar ishod. Špancu su koristili svoje šanse. Imali kontrolu u činilo se da bi u kriznim momentima pojačali ritam, koristili greške i lako poentirali.

Srbija je u prvoj četvrtini igrom bila ravnopravna. Tri puta su Španci vodili i tri puta je stizao odgovor posle šuteva iz daljine Nikole Jakšića i Ćuka i spretnosti, lepe akcije Ubovića pola minuta pre kraja. Iz dobrih prilika pogođen je dva puta okvir gola.Sanahuja je pet sekundi do prvog odmora iskoristio igrača više za četvrtu prednost prvaka Evrope.

Nastavak je protekao u sličnom ritmu. Prvo su pojačali Španci. Dobili su dva igrača više. Posle dobre intervencije Filipovića, kada je srpski igrač ulazio u igru Famera je bio strelac sa dva metra. Posle propuštene prilike Srbije sa igračem više, kada šuta nije ni bilo, Munariz je doneo prvi put tri gola prednosti. Bio je to znak za buđenje Srbije. Jakšić je majstorski sa igračem više smanjio, potom Mandić sa strane na kojoj se retko nalazi doneo 5:6. Nastavljena je dobra odbrana ispred Filipovića. Plod igre je peterac nad Dedovićem kojeg je realizovao Ćuk za 6:6. Međutim,kao i u prvoj četvrtini neposredno pred odmor, sedam sekundi do kraja Munariz je vratio minimalac Španiji.

Svašta se događalo u prvih 90 sekundi trećeg dela. Prvo je Perone početni napad sa igračem više bio precizan, zatim je Jakšić sa dva igrača više pogodio prečku. U kontri Dedović je skrivio peterac za prvenac Granadosa za 9:6. Nije Srbija odustajala. Imali su Španci plus tri ali su Dedović sa igračem više na asistenciju Viktora Rašovića i Mandić trećim golom smanjili na 10:9. Moglo je i da se izjednači. Ipak minimalac pred poslednju četvrtinu donosila je zadovoljstvo prikazanim i nadu da može nešto da se uradi.

Tajm aut Srbije nije doneo rezultat. Strahinja Rašović je šutirao u blok a u kontri je Sanahuja sjajnim udarcem vratio prednost od dva gola 11:9. Kada je Granados iskoristio prednost od dva igrača više bilo je jasno da od iznenađenja ništa neće da bude. Ipak borba je nastavljena. Dedović je po drugi put zaradio peterac a Mandić ponovo bio neumoljiv (10:12, polovina četrtine). Španci su odgovorili posle greške srpske odbrane, kontrom Peronea. Ubović je dodavanje Strahinje Rašovića sa igračem više pretvorio u 11:13 ali su igrača više realizovali Španci preko Granadosa.Tu je bio kraj svih nadanja. Do kraja su Španci čobedu učinili ubedljivom. Poraz, ponavljamo jeste očekivan, igra je bila bolja, nada ostaje za duele sa Francuskom i Mađarskom.