UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
10.08.2024 15:17 Starost: 19 hrs

Kategorija: Paris 2024

OLIMPIJSKE IGRE, u finalu maksimum protiv velikog protivnika

foto VSS Marcel ter Bals

U utakmici svih utakmica u nedelju u 14 časova Srbija će overiti sedmu uzastopnu olimpijsku medalju i u velikom finalu, protiv svog najtežeg rivala u istoriji, Hrvatske, pokušati da osvoji i treće uzastopno olimpijsko zlato.

Hrvatska je aktuelni svetski šampion, evropski vicešampion i sigurni osvajač olimpijke medalje. Sastav ima vrhunske igrače poput Bijača, Jokovića, Fatovića, Lončara, Marinić-Kragia, Harkova. Vodi ih trofejni selektor Ivica Tucak koji je na klupi od 2013. godine i koji ne krije da mu je najveća želja da osvoji olimpijsko zlato. U izjavi medijima rekao je da je blizu ostvarenja najveće želje ali da za rivala ima fantastičnu Srbiju kojoj je čestitao na ulasku u finale.

Naša reprezentacija je još uvek aktuelni olimpijski šampion. Posle Tokija 2021 ovo je prva medalja, nagrada pre svega za zajedništvo, samopouzdanje i fanatičnu veru u svoj kvalitet. Medalja je za često osporovani sastav ogromna nagrada.

Prošla je dosadašnji tok takmičenja po principu toplo-hladno. Posle početne pobede protiv Japana u slaboj igri, jako loše partije protiv Australije i Mađarske, korektnog otpora Španiji, bile su tu i tri jako dobre utakmice protiv domaćina Francuske, favorizovane Grčke i prijatnog iznenađenja Amerika. I Srbija poput Hrvata ima svoje adute, finale se ne igra da bi de izgubilo.

Mandić je u sjajnoj formi, Nikola Jakšić pravi kapiten, Filipović se na golu namestio, Dedović igra turnir života, Vico odličan i svaki igrač zaslužuje sijaset lepih reči. Uostalom medalja i ne može da se opiše na drugi način.

- Nema mnogo priče. Klasik sa Hrvatima. Igre iz prethodnih utakmica nas ohrabruju da smo na dobrom putu. Još bolje I moramo još jače. Sve što imamo daćemo sutra da završimo taj poslednji korak s verom I do pobede -rekao je Miloš Ćuk.

Svi se uzdaju u odbranu, ona je adut. Hrvatska veruje u svoj napad. Kapiten Nikola Jakšić je posle utakmice sa Amerikom rekao:

 - Daćemo sve od sebe, verujem da možemo da možemo da osvojimo to zlato. Bitno je da igramo kao u poslednje vreme. Ponosan sam na svakog igrača, namo šta smo prošli kroz ove tri godine. Zaboravljamo utakmicu sa Maerikom. Nismo došli da budemo drugi. Još uvek nismo uradili ono zbog čega smo došli, a to je da pobedimo, a ne da odbranimo zlato, jer je ovo nova ekipa. Želimo da osvojimo zlatnu medalju — nije važno protiv koga je. Definitivno ćemo dati sve što imamo, čak i više nego u bilo kojoj prethodnoj utakmici koju smo imali tokom ovog turnira – kazao je kapiten Nikola Jakšić osvajač dva olimpijska zlata.

Tražiti izjave pred finalni meč je novinarski posao ali sa malom šansom da se dobije nešto što nije rečeno. Mnogi od naših igrača su olimijskom medaljom napravili rezultat karijere ali imaju šansu da to bude najjačeg sjaja.

- Važno je samo da tim pobeđuje. Verujemo jedni drugima. Znamo da će ciljevi doći, samo je trebalo da budemo strpljivi.Meni je ovo prvo finale, a nekima će to biti drugo ili treće. Svi zajedno ćemo juriti svoje snove i nadam se da ćemo to ostvariti – rekao je centar Nemanja Ubović.

I tako redom. Spremnost da se da maksimum, da se bori do kraja protiv rivala koji je na papiru sigurno favorit. Samo ne treba da se zaboravi, finale je jedna utakmica u kojoj je uvek sve otvoreno.

Zaključio je borbeni Radomir Drašović:

- Došao je taj dan I utakmicu koju sanjamo od početka karijere. Prošli smo dugačak put. Nismo se opustili, bićemo na 200 posto protiv Hrvatske. Imaju zavodan nivo u nokaut fazi, pokriveni su vrhunskim igračima, centrima, sa dva levoruka igrača. Imali smo poslednjih godina poraze, sada smo zreliji i spremniji da im vratimo na najbolji način u finalu Igara.

Srbija i Hrvatska su na Olimpijskim igrama bili rivali tri puta. Dva puta u grupi, u Pekingu i Tokiju je slavila Hrvatska dok je najvažniji meč finale Olimpijskih igara 2016. dobila Srbija.