UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
12.08.2024 15:48 Starost: 1 day

Kategorija: Paris 2024

Olimpijski šampioni doputovali u Beograd

Foto Pedja Milosavljević Star sport

Vidno umorni, ali srećni i raspoloženi olimpjski pobednici su doputovali u Beograd. Brojne medijske ekipe su bile na konferenciji za medije a ispred najboljeg tima su govorili selektor Uroš Stevanović, kapiten Nikola Jakšić, najbolji igrač i strelac takmičenja Dušan Mandić, trostruki osvajač zlata Sava Ranđelović i dvostruki Miloš Ćuk. Dočekala je ih je špica iz serije „Povratak otpisanih“ kao aluzija na stav javnosti koja nije mnogo verovala u ekipu.

- Ne znam ko nas je otpisao. Mi kao grupa nismo tako otišli tamo. Najavilo smo zlato. Rekao sam igračima da ne prate medije, da ne čitaju komentare ne daj bože. Mi smo bili ti zaduženi da kreiramo mišljenje i atmosferu sve ono treba da nas krasi, što je i iznelo celu olimpijadu. Slava i hvala Bogu što je nagradio jedan naš trud celo leto sa jednim ovakvim rezultatom. Hteo bih da se pre igrača zahvalim poimence celom stručnom štabu. To su dama Dajana Zoretić koja je spremila igrače da budu kvalitetni timski i pojedinačno kada je najbitnije, trenerima Stefanu Ćiriću, Darku Biliću, Milošu Ostojiću, fizioterapeutu Vladimiru Radoviću Gazdi, Aleksi Nikoliću, doktorima Ivanu Marjanoviću i Nikoli Repcu , sportskom psihologu, rekao bih psihijatru Andriji Geriću i Mihajlu Ćiriću sa važnom funkcijom u FINA koji se pokidao u svom delu posla – rekao je selektor Uroš Stevanović.

Zatim je dodao:
- Zahvalio bih se i momcima što su nas trpeli, i rad koji smo imali ne samo ovo leto već proteklih godinu ipo dana. Čestitao bih im ne samo što su olimpijski šampioni, već što su pobedili sva svoja ega, sujete, strahove i ostalo što smo imali.

Miloš Ćuk je komentarisao raniju izjavu da će sve biti planski, kao u Riju pre osam godina:
- Sve je bilo planski od prvog do poslednjeg dana. Jedino smo kod Australije planirali da nas pobede 7:3 a ne 8:3. Promašili smo. Šalim se, ne može da bude lako. Godinama naša reprezentacija ima neizvesnu , tešku grupnu fazu u kojoj ne igra na najvišem nivou. Mi smo se tu malo mučili. Od četvrtfinala smo igrali sve bolje i bolje. Videli ste, u finalu je bilo sve kako smo mi želeli da izgledamo. Dakle, sve je bilo planski, ne sumnjajte u to.

Sava Ranđelović je odgovorio na pitanje o mogućem četvrtom zlatu:
- Da li ćemo stići Duranta sa četiri olimpijska zlata ? Sve zavisi od selektora, da li će da nas pozove. Što se nas tiče mi smo tu. Da li ćemo biti dovoljno dobri da budemo na spisku, videćemo. Nadam se da hoćemo.
Po mnogima je ključna utakmica bila četvrtfinale:
- Jedina ekipa koju nisam želeo u četvrtfinalu je Grčka. Dobila nas je nekoliko puta, dobila nas je i na pripremama lako. Nije nam odgovarala. Spremili smo se i za Grčku, Ameirku i Hrvatsku jer su jako slični po individualnim karakteristikama igrača i po igri. Protiv Amerike je odbana delovala najbolje do tada na turniru a u finalu je bila gotovo perfektna. Dakle, to su tri slične ekipe ali posebno je Grčka bila za pripremanje nezgodna. Imaju puno kvaliteta, najviše kombinacija, ali uspeli smo. Bili smo najbolji kada je bilo najpotrebnije - kazao je Stevanović.

O pritisku četvrtfinala je kazao:
- Četvrtfinalna utakmica je svakako bila jedan od naših ciljeva. Tempirali smo formu, pripremali se za taj meč. Nije važno što je Grčka već što je četvrtfinale. Prethodna dva takmiečnja tu fazu nismo prošli, u Fukuoki jesmo. Morali smo to opterećenje da skinemo sa igrača. Kako su reagovali videlo se, uspešno smo odradili posao i oni i mi.

Nikola Jakšić je obeležio susret sa Grčkom nezaboravnim golom:
- Najteža mi je bila Grčka. Morali smo da prevaziđemo barijeru posle evropskog i svetskog prvenstva. Uspeli smo. Gol je trud svih nas, znamo kroz šta smo prolazili i to je bila nagrada za ekipu. Na kraju je sve bilo bolje i bolje.

Dušan Mandić je posle bronze iz Londona, zaređao sa tri zlata:
- Turnir je bio dugačak kao i do sada sa usponima i padovima. Poseban pad je bio posle Australije, dotakao nas je duboko. Isprovocirao je nešto u nama. Hvala Novaku koji je došao tada u selo. Bili smo u sobi, gledali se. Nije bilo nikome lako. Novak je ušao održao iskren govor, iz srca, doprlo je do nas, dao nam motivaciju. Kada je posle uzeo dugo čekano zlato na takav način i to nam je pomoglo da sve bude lepa priča i za njega i nas.  Trajao je taj razgovor desetak minuta, preneo je iskustva poraza i pobeda, kroz šta je prolazio i emotivno i iskreno. Zahvalni smo mu na tome.

O svojoj neverovatnoj sezoni je istakao:
- Poslednja godina, od 10. jula prošle godine sve na klupskom i reprezentativnom nivou deluje nestvarno. Nisam ni sanjao da ću biti u ovakvoj situaciji. Sa druge strane, kada veruješ u sebe, kada znaš da si na pravom putu onda se lakše dolazi do medalja.

Nikola Jakšić se podsetio na praćenje ostalih sportista:
- Nismo se makli iz sela. Sve smo ih pratili, gledali, navijali. Nisu nas čuli ali bili smo sve vreme uz njih. To zajedništvo je naša vrlina.

I tu je bio kraj priče. Otišli su olimpijski šampioni da se malo odmore do ispunjenja obaveza koje su ih čekali do kraja dana.