UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
02.10.2021 23:38 Starost: 3 yrs

Kategorija: Saopštenja

Svečana Akademija povodom 100 godina vaterpola u Srbiji

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu večeras je održana Svečana akademija povodom sto godina vaterpola na prostorima Srbije. Svečanosti su prisustvovali predsednik Skupštine Ivica Dačić, ministar Toma Momirović, predsednik OKS Božidar Maljković, predstravnici saveza Crne Gore Vladimir Gojković i Radovan Milinić, veliki broj bivših igrača, trenera, sporskih radnika, prijatelja vaterpola...

Prvakinja Narodnog pozorišta i internacionalni sudija Ivanka Raković Krstonošić je izvela himnu "Bože pravde"

U uvodnom obraćanju predsednik Viktor Jelenić je rekao:

Dobro veče dragi gosti,

Dok sam pisao večerašnji govor osetio sam tremu kao pred neku bitnu vaterpolo utakmicu.

100 godina od početka vaterpola u Srbiji.

Jedan vek. Nema sumnje bitan jubilej sporta koji nam je u tih prvih 100 godina doneo toliko radosti, toliko trofeja i medalja.

Nabrajati sve medalje, a ima ih ukupno 94 sa najvećih takmičenja, bia nam oduzelo mnogo vremena. Lako se danas ti podaci pronađu.

Da kažem da smo najbolji, najjači i da smo sovojili najviše trofeja istoriji našeg sporta, ne bi bilo možda u redu jer Srbija ima veliki broj trofejnih sportova kojima se ponosi.

Šta danas da se kaže ?

Velika mi čast da se u ovo vreme danas nalizim na ovom mestu ka predsednik Vaterpolo saveza Srbije. Brojne generacije vaterpolista su se takmičile i borile za medalje i trofeje. Vodili su ih takođe vrhunski treneri. Nekada smo bili uspešni, nekada ne. Budimo iskreni imali smo sreću i znanjeda u većini prilika budemo na podijumu namenjenom osvajačima medalja.

Da pomenem:

- pet olimpijskih zlata

- pet zlatnih medalja sa svetskjih prvenstava

- osam najsjajnih odličja sa prvenstava Evrope

- devet klupskih trofeja Lige šampiona i još mnoga toga.

To su najznačajniji momeneti vaterpola na našim prostorima.

Za takve rezultate je bilo potrebno mnogo rada i odricanja.

Nadam se da će se i u budućnosti nekim novim, mladim vaterpolistima koji sanjaju velike rezultati, snovi ostvariti. Treba da postanu prvo uspešni u svojim selekcijama, poput mnogih drugih a zatim i pravi nasledici velikih igrača koji su ostavili trag u svtekom vaterpolu

Srbija nije samo sinonim za vaterpolo medalje. Organizivali smo veliki broj najvećih takmičenja od prvog Svetskog prvenstva 1973 do danas. Te ispite smo polagali sa najvišom ocenom, sa dobijenim čestitkama sa svih strana.

Idemo dalje, želimo da nastavimo sa medaljama.

 

Za to su nam potrebni bazeni, da mladi dolaze i treniraju. Bazeni su nam potrebni svuda, u čitavoj Srbiji ali pre svega u Beogradu u kojem je poslednji olimpijski bazen napravljen pre 42 godine.

Ponašanjem, odgovornošću prema reprezentaciji i zemlji čije smo boje branili, vrhunskim rezultatima mislimo da zaslužujemo da se ova naša želja ostvari.

Svi rezultati postuignuti posledjih decenija, posebno oni koji su ostvareni pod zastavom Srbije, daju nam za pravo da verujemo da će i budućnost biti svetla kao i ovih 100 godina koje ponosno obeležavamo.

Ne zaboravite, svaki plafon je novi pod.

Želim na kraju da sezahvalim svima koji su verovali, pomagali i učestvovali na ovom putu dugom sto godina.