UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
19.04.2022 15:55 Starost: 2 yrs

Kategorija: Saopštenja

Novo poverenje Jeleniću i Vlaisavljeviću

Na današnjoj izbornoj sednici Skupštine VS Srbije Viktor Jelenić je ponovo izabran za predsednika saveza. Za drugi četvorogodišnji mandat Jelenić je, kao jedini kandidat, dobio 28 glasova uz po dva uzdržana i dva protiv.

- Za proteklu godinu ću reći da smo olimpijski šampioni, evropski i svetski prvaci u mlađim kategorijama. Osvrnuo bih se i na protekle četiri godine koliko sam na čelu saveza. Kada sam stupao na dužnost rekao sam da nam je cilj odbrana olimpijskog zlata, uspeli smo. Zatekao sam 73.000 dinara na računu i 1,3 miliona evra duga. Uz pomoć predsednika Vučića i Vlade Srbije svi dugovi su vraćeni već nekoliko meseci po mom dolasku na mesto predsednika. Uspeli smo da klubovi dobiju pomoć od države, imamo jaku ligu, tri kluba u Ligi šampiona. Mlađe kategorije su imale sve uslove za rad. Potpisali smo i najveći sponzorski ugovor u istoriji našeg vaterpola, postavili smo balon na Dorćolu za besplatno korišćenje od strane reprezentativnih selekcija. Nadam se da sam ispunio vaša očekivanja – posle reči Viktora Jelenića odjeknuo je aplauz.

Posle usvajanja Izveštaja o radu, Izveštaja Nadzornog odbora (prihod u 2021, 3,7 miliona dinara) i završnog računa generalni sekretar Nemanja Marijan  je govorio o obavezama u tekućoj godini.

- Seniori imaju niz takmičenja, Svetsko i Evropsko prvenstvo, Evropski deo Svetske lige i moguće je završni turnir Svetske lige. Mlađe kategorije imaju svoj program, Srbija će biti domaćin dva svetska prvenstva juniora i juniorki.

Potom je jelenić dobio podršku za još jedan četvorogodišnji mandat i u obraćanju članovima Skupštine (34 od 44), istakao je:

- Sa rezultatske strane cilj je što bolji rezultat na Igrama u Parizu. Do tada imamo po dva svetska i evropska prvenstva i verujem da ćemo stvoriti tim koji će biti kadar da napadne medalju na Olimpijskim igrama. Radimo na izgradnji olimpijskog bazena u Beogradu, čekamo od 1979. godine. Očekujem i bolje rezultate, veću masovnost u ženskom vaterpolu. Mlađe kategorije su uradile više od očekivanog, trudićemo se da opet imaju sve uslove za kvalitetan rad kako bi u tim reprezentacijama dobili igrače za naredni period.

U konkurenciji za izbor predsednik Skupštine bili su aktuelni čelnik Saša Vlaisavljević i nekadašnji trofejni reprezentativac Slavko Gak kojeg je predložilo 14 klubova. Međutim Jelenić je upoznao prisutne da Gak ima javnu funkciju, mesto gradskog sekretara za obrazovanje i da Zakon o sportu ne dozvoljava dvojnost javnih funkcija. I pored toga Gak je dobio reč. U dužem korektnom izlaganju uz čestitke Jeleniću na radu i rezultatima, zahvalnosti klubovima na podršci.  istakao je da treba da se menja statut, da je funkcija predsednika Skupštine marginalizovana i da nema rezona da predsednik Upravnog odbora predlaže čelnika Skupštine koji treba da ga kontroliše. Takodje se i osvrnuo na kandidaturu Stefana Mitrovića rekavši da je šteta što dvostruki olimpijskim osvajač zlatne medalje nije dobio priliku da predstavi svoj program i da smatra da savez zbog toga nije pravom putu Kao što se zna savez je u petak obavešten da je Mitrović povukao kandidaturu.

Potom se, ipak,  glasalo, Vlaisavljević je dobio 23 a Gak 11 glasova. Da je Gak pobedio verovatno bi morao da se odrekne jedne javne funkcije.

Usvojen je sastav Upravnog odbora u kojem još ima mesta, kao i sastav Nadzornog odbora.