UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
05.02.2024 15:23 Starost: 87 days

Kategorija: Doha 2024, Reprezentacija

SP DOHA, Ubedljiv trijumf protiv Japana na startu

Foto Marcel Ter Bals / MTB- Photo

Japan – Srbija 10:17 (3:4, 4:4, 1:5, 2:4)

Sudije: Staviridis (Grčka), Franulović (Hrvatska). Igrač više: Japan 9 (3), Srbija 9 (5)

JAPAN: Tanmura,Adači, Vatanabe 1, Ogihara, Inue 1, Suzuki, Date 1, Takata 2, Nita, Inaba 2, Okava 2, Araki 1, Nišimura. Selektor: Šiota

SRBIJA: Filipović, Mandić 3, S.Rašović 3, Ranđelović 2, P.Jakšić, Vučinić, Drašović, N.Jakšić 4, Ubović 2, Lukić 1, V.Rašović, B.Mitrović, Lazić 1. Selektor: Stevanović.

Prvi bodovi za Srbiju na Svetskom prvenstvu i praktično obezbeđen prolaz u nastavak takmičenja.Sada ostaje da se protiv Crne Gore u sredu i SAD u petak ostvare uspešni rezultati i možda prvo mesto u grupi.

Susreti sa Japanom su uvek po istoj matrici. Treba sačekati trenutak kada stil Japana počne da pada, kada kvalitet Srba dolazi do izražaja. To se dogodilo u trećem delu. Počeo je golom Inabea. Japan je bio u seriji 3:0 i Inabe je izjednačio na 8:8. Posle toga je igrala samo Srbija. Bekovi Ranđelović i Jakšić su dali ritam. Ranđelović prvo iz daljine, a posle jedne u nizu Jakšićevih majstorija, Ranđelović je sa igračem više doneo 11:8. Do kraja četvrtine još dva pogorka srpskog tima za pet razlike pred završnih osam minuta.

U seriju je prelepim golovima ušao Strahinja Rašović, Srbija je odmakla na sedam golova prednosti. Opuštanje u igri rivala, igrači Japana su iskoristili da smanje na 15:10 ali su u poslednjih 90 sekundi Lazić i Viktor Rašović doprineli ubedljivom trijumfu. U Fukuoji je bilo 16:10, sada smo bili malo bolji.

Opisani su momenti srpske dominacije ali treba reći da je bilo i loših delova. Prva tri napada Japana su završena loptama u mreži Filipovića. Inaba i drugovi su imali 3:1 ali su Mandić, pa Ubović dva puta i Lukić u poslednjoj sekundi preokrenuli rezultat.

Kada je Jakšić početkom drugog dela dva puta na efektan način brzo odveo Srbiju na 6:3 činilo se da je otpor Japana slomljen. Posebno je drugi gol bio majstorski, golman Nišimura nije znao šta ga je snašlo u seriji Jakšićevih driblinga, čak se okrenuo da vadi loptu iz mreže a da je ona još bila u rukama srpskog kapitena. Kod 6:3 se Japan nije predao, usledila su dva gola na odbranu sa slabim blokom. Uzvratili su Mandić i trećim golom u četvrtini Jakšić ali ni tih 8:5 nije pokolebalo Japan. Približili su se do kraja četvrtine, početkom trećeg dela preko Inabe izjednačili da bi tada Srbija dodala gas.

Odbrana je oscilirala, olako su shvaćeni šuteri Japana. Protivniku su dozvoljene tri kontre, Filipović je dve anulirao odličnim odbranama.

Najvažnija je pobeda, nije bilo nervoze kada je rival prvo vodio, zatim se dva puta vraćao u meč. Ubeđeni u svoj kvalitet Srbija je na kraju stigla do očekivanog trijumfa