UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
15.06.2018 14:24 Starost: 6 yrs

Kategorija: Saopštenja

Konferencija za štampu predsednika VSS Viktora Jelenića

Кako je i najavljeno predsednik VSS Viktor Jelenić je danas u Kući vaterpola održao konferenciju za medije, želeći da se osvrne na navode u saopštenju VK Partizan.

- Neosnovane su optužbe Partizana da radim na tome da se ovaj klub uništi. Ovo saopštenje je blago rečeno sramotno. Pre neki dan smo Aleksandar Šoštar i ja imali mali duel na TV Prva ali kako nisam imao vremena da kažem sve kako jeste, odlučio sam se za ovu konferenciju – rekao je Jelenić.

Predsednik se zatim osvrnuo na svaku stavku iz saopštenja:

- Kako to radim na uništenju VK Partizan ? Predsednik VSS postao sam 24. aprila, a tog dana je  dug VSS prema VK Banjica, dobro ste čuli, prema VK Banjica, a ne prema Partizanu bio je 1,6 miliona dinara. Taj dug sada ne postoji. Plaćeno je sve. Plaćeno je 1,198.000 milion dinara i kompenzacija od 443 hiljade, koliko znam za neke hotele VK Partizan. Zanimljivo je da da sedam dana po dolasku na mesto predsednika dobio  opomeni pred utuženje na 1,642 hiljade dinara a broj računa je 001 od 31.1.2018.

Da li savez finansira na osnovu UO hoće da pomogne samo nekom klubu?

- Prva odluka je bila se dodeljuje pomoć iz vanbudžetskih sredstava klubovima za plaćanje taksi sudija i delegata u Regionalnoj ligi. VSS do sada to nije plaćao . Druga odluka je: ovlašćuju se zakonski zastupnici VSS da ugovorima o sponzorstvu, čiji iznos prebaci 1,5 miliona dinara, prihvati klauzulu donatorstva, da 25 odsto sponzorstva bude uplaćen klubu koji bi obezbedio sponzora a koji nije zainteresovan da pomaže tom klubu direktno. VSS bi tako i njima pravio reklamu. To se odnosi na privatne sponzore

O predstavnicima Partizana u Stručnom savetu, Upravnom odboru  i štabovima reprezentacija...

- Kada sam postao predsednik u SS su bili: Goran Rađenović, Slavko Gak i Miodrag Perišić. Gak je dao ostavku i dakle niko nije iz Partizana . Tu su sada još dva nova člana  Igor Gočanin, čuveni vaterpolista a drugi je Novica Teodosijević, koji je uveo ženski vaterpolo u Srbiju. Kada sam gospodinu Šoštaru ponudio mesto člana u UO, predložio je Đorđa Stefanovića, zakonskog zastupnika VK Banjica. A, po Zakonu o sportu ni jedan zastupnik i ni jedan predsednik ne mogu da budu u UO. U TV emisiji on je predložio Branka Stamenkovića i to sam prihvatio. Selektor ženske reprezentacije bio je Vladimir Bajković, kome ističe ugovor 30. juna. Znate ko je postavljen? Dejan Jovović, trener Partizana. Zamenik selektora Savića je Stefan Ćirić, trener prvog tima Partizana. Predsednik Skupštine Partizana je Izvršni direktor VSS Zoran Avramović. Da toliko mrzim Partizan valjda bih ga smenio do sada.

Na konstataciju da ga Partizan ne smatra svojim predsednikom Jelenić je rekao:

-  Na skupštini 24. aprila su i onako bili protiv mog postavljenja na mesto predstavnika. Banjica i Partizan su glasali tako da je jedan bio protiv, a drugi uzdržan. Od početka su bili protiv i to znaju svi koji su bili na skupštini. Nisam se ja stavio na stranu Opštine. Pitam vas, sa dugom od 1,3 miliona evra koji savez ima, ko bi se odrekao ponude da trenira dnevno šest sati besplatno. Uz to rekao sam i da ukoliko Partizan dobije spor neće biti problema da savez to plati. Predsednik opštine je nudio Šoštaru da Partizan dobije besplatne termine, on to nije prihvatio jer očekuje da dobiju spor i da im ostane bazen. Nuđeni su mu dakle besplatni termini a ni jedan klub u Beogradu to nema,. Grad plaća određenu sumu za termine, ali te sume su nedovoljne i ne pokriju ni 30 odsto od godišnjih potreba kluba za treniranje.

 O odbijanju telefonskog poziva Aleksandru Šoštaru:

- Šoštar kaže da sam ga u ponedeljak nazvao posle konferencije za štampu u opštini Voždovac i da sam mu saopštio da smo dobili šest sati besplatnih termina u SC Banjica. Pitao me je kako vi to možete da plaćate, rekao sam mu da to ne plaćano. Rekao mi je da je u gužvi i da će  me zvati za pet minuta i nije me zvao. Rekao je da sam bio isključen. Sedeo sam u savezu, u kancelariji generalnog sekretara sa generalnim sekretarom i operativnim direktorom i nisam bio isključen. Možemo da tražimo dopisom da se dostavi da li sam bio isključen ili nisam. Kako drugačije to da vidimo...

Jelenić je nastavio:

- Kako ja uništavam Partizan kada sam tu 45 dana a njima je račun blokiran od 6.6.2016 na 161,557 miliona dinara. Nedavno sam bio na Banjici i uručio pehare i medalje vaterpolistima Partizana za prvo mesto. Mogao sam da pošaljem nekog drugog. Ponavljam, savez im je isplatio dug a tvrde da ja hoću da ih uništim. Kažu da sam još predsednik Zvezde. Evo, ovde je meil sa dopisom od 24.aprila u 18.07 sati kojim obaveštavam Zvezdu da moram da napustim mesto predsednika a 21.maja je iz APR izbrisano moje ime kao zakonskog zastupnika kluba.

Posle niza demantija Jelenić je kazao:

- Jedina istinita stvar u saopštenju je da smo gospodin Šoštar i ja bili zajedno u Đenovi na F8 Lige šampiona i da mu nisam rekao za konferenciju za štampu. Zašto bih morao da mu dam informacije šta se radi u savezu. Verovatno su navikli do sada da sve što se radi u VSS ide u VK Partizan, ali sad je drugačije. Niko ne negira ogromne uspehe Partizana, sve ono što su učinili za jugoslovenski i srpski vaterpolo. Ali znaka jednakosti izmedju Partizana i saveza nema.

Jelenić je potom odgovarao na brojna pitanja. Rekao je da i Šoštar i on imaju informaciju iz LEN da Partizan najverovatnije više nema pravo direktnog učešćа u polufinalnim grupama Lige šampiona zbog dugovanja prema LEN ali i zbog žalbi klubova učesnika na uslove igranja na Banjici.

- Sve ću da uradim da Partizan, ako želi, ostane tamo jer sa tada otvaraju dva mesta u kvalifikacijama za srpske klubove. To je interes saveza. U suprotnom, imaćemo dva kluba koji će kvalifikacije početi sredinom septembra.

I na pitanje da li VSS može da pomogne Partizanu Jelenić je rekao:

- Savez je u dugu skoro 1,3 milion evra, najzaduženiji savez u Republici Srbiji. Te dugove nisam ja napravio. Već smo počeli da ih smanjujemo , znate da je teško... I na skupštini sam rekao da računam da bi te dugove mogli da isplatimo u roku od tri godine. To je moja želja i to je moje nadanje, da bilo ko ko dođe posle može da funkcioniše normalno. Ono što država daje za VSS je super. I od države i od OSS imamo vrhunsku pomoć ali ta sredstva koristi VSS a ne klubovi. Moja borba je za klubove, oni su baza, hoću da se oni dignu, da bi mogao da se nastavi kontinuitet uspeha reprezentativnih selekcija, jer igrač ne postaje u reprezentaciji, već dolazi iz kluba. Da bi postao igrač, u klubu mora da trenira i da ima optimalne uslove.