UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
18.11.2021 18:24 Starost: 2 yrs

Kategorija: Sa ivice bazena

SA IVICE BAZENA - Tri decenije od Atine 1991 (1)

Do Evropskog prvenstva u Atini, kraj avgusta 1991, Jugoslavija je imala tri olimpijska i dva svetska zlata ali ni jedno evropsko. U januaru 1991. naslov najboljeg na svetu osvojen je u Pertu. U finalu je pala Španija 8:7.

Tadašnji selektor Nikola Stamenić je imao na raspolaganju sjajan sastav: Šoštar, Posinković, Milanović, Popović, Jelenić, Rađenović, Vičević, Vasović, Subotić, Bukić, Šimenc, Bezmalinović i Padovana.

Takav sastav je bio predodređen da u Atini osvoji i prvi evropski tron. Ali taj sastav nije stigao do Atine. Politička klima je činila svoje, hteli ili ne, vaterpolisti su bili žrtve previranja i posle srebrnih medalja na SK u Barseloni i Mediteranskim igrama u Atini definitvno je puklo. Hrvatski igrači nisu nastavili rad, posle turnira u Duizbrgu, posle konsultacija sa čelniicima svoje republike, izašli su iz aviona u Zagrebu.

Ostatak reprezentacije je došao u Beograd gde su svi bili uzbuđeni osim Stamenića i igrača. Trebalo je nadoknaditi asove kao što su bili Bukić, Šimenc, Posinković, Bezmalinović i Vasović. Na jednoj strani, veran reprezenatciji je ostaoi Padovan, igrač Partizana čija porodica bila u Beogradu a sa druge strane Anto Vasović čija je familija bila u Splitu potšo je igrao za Jadran. I Mirko Vičević je kao Hrvat iz Crne Gore bio u dilemi ali je sve to prekinuo njegov otac, poznati stručnjak Pavle Vičević. Stamenić je mogao da računa i na Mirka i Željka Vičevića.

- Pozvaćemo Tadića, Gočanina, Uskokovića, Zimonjića, Ribiča, Ćirkovića i  mlađeg Vičevića. Neće to biti loše – širio je optimizam veliki stručnjak.

Pozvani su stizali sa raznih strana, svo su bili na odmoru. Nastavljene su pripreme u Slovačkoj na kojima se reprezentacija uhodala za susrete u Atini.

- Nikola, žao mi je šta se događa ali ovaj sastav… - kao saučestvovao je u našem problemu veliki trener Sovjetskog saveza Boris Popov.

- Nemoj da misliš da je to loš tim – nije se dao Stamenić.

Grupa je bila za zagrevanje ali ne baš i za ohrabrenje. Bugarska 11:7 sa 0:0 u poslednjoj četvrtini, Holandija već bolje 15:6 pa mučenje sa Poljacima na nekom bazenu u predgrađu Atine 11:6 sa 7:5 posle tri dela. Stamenić tada nije hteo ni da drži sastanak koliko je bio ljut.

Novinarska ekipa baš kvalitetna. Koliko se sećam legendarni Alimipjević iz Sporta i Djurković i Korać iz RTS, Jordan Ivanović iz Radio Beograda, Krstović iz Novosti, Cvetković iz Politike, Marić za sve druge listove. Uveče bi sedeli u kafani preko puta našeg hotela i danima tražili "kefalo" ili teleću glavu.

Stizali su dani odluke ali o tome za neki dan.

Dejan Stevović