UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
30.07.2021 18:01 Starost: 3 yrs

Kategorija: Reprezentacija, Tokyo 2020

OLIMPIJSKE IGRE, u subotu sa Hrvatskom

Osvajači Rija, foto: N. Negovanović

Utakmica sa Hrvatskom u subotu ujutru 8.20 može da bude bitna za budućnost na olimpijskom turniru ali kako god da se završi imaće oba sastava u Tokiju još što šta da pokažu.

Njihov duel mnogi nazivaju svetskim vaterpolo klasikom, brojne velike utakmice, odigrane uvek u pravoj sportskoj atmosferi su pravi praznik za sve ljubitelje ove igre. Čak i kada su rešavale direktno o trofeju nikada nisu prelazile granice fer-pleja kako za vreme tako i pre i posle meča.

Razmuljivo igrači obe reprezentacije često igraju u istim klubovima, Mandić i Bijač u Pro Reku, sada Filipović, Bijač i Bušlje u Olimpijakosu, Joković i Lazić u Breši...

Od raspada SFRJ srpski igrači zajedno sa Crnogorskim igrali su protiv Hrvatske na Igrama 1996. u Atlanti, 2000. u Sidneju i 2004. u Atini. Rezultat je izjednačen. U Atlanti je Hrvatska pobedila u četvrtfinalu 8:6. U grupi u Sidneju rezultat je bio 4:4 da bi SCG slavila u Atini 11:8.

Posle osamostaljenja Srbije, dve selekcije su nastavile sportsku borbu i na Olimpijskim igrama su se sastali još dva puta. U Pekingu 2008 u grupi je Hrvatska pobedila 11:8. London je preskočen, novi susret je došao u finalu Igara u Riju. Srbija je pobedila, posle odlične igre, 11:7.

Dakle, izjednačen skor dve pobede i jedne i druge reprezentacije i jedan remi. Gol razlika je plus dva za našu reprezentaciju.

Na tih šest Igara Srbija je osvojila po jedno zlato i srebro i tri bronze, Hrvatska zlato i dva srebra.
Srpski vaterpolisti su zadovoljni pobedom protiv Australije ali pre svega igrom, posebno u prve dve četvrtine, u kojima su uvek nezgodnog rivala potpuno nadigrali i poveli 10:1.

- Bilo je dobro ali je ta utakmica već prošlost. Okrećemo se u dobroj atmosferi narednim mečevima, željni da nastavimo na ovakvom nivou. Zna se kakva je Hrvatska ekipa, traži maksimalan angažman i probaćemo da uradimo sve što možemo kako bi zabeležili uspeh - kaže Sava Ranđelović.

Jedan od junaka pobede protiv Australije Straninja Rašović je dodao:
- Idemo uvek korak po korak i samo nam je Hrvatska u glavi. Kao i uvek biće to odlična utakmica, teška, neizvesna ali verujem u svoju ekipu.