UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
02.04.2019 14:45 Starost: 5 yrs

Kategorija: Reprezentacija

Konferencija za medije Savića i Filipovića

Vaterpolo reprezentacija Srbije u ponedeljak je počela pripreme za završni turnir Evropa kupa koji se od 5. do 7. aprila održava u Zagarebu. Selektor Dejan Savić okupio je 23 igrača, a naši vaterpolisti treniraju na bazenu SC "Milan Gale Muškatirović". Put glavnog grada Hrvatske naša selekcija kreće u četvrtak ujutro, a o dosadašnjem toku priprema na konferenciji za medije u prostorijama Vaterpolo saveza Srbije govorili su selektor Dejan Savić i kapiten Filip Filipović.

- Takmičarska očekivanja nisu toliko bitna, jer smo se mi kao domaćini Svetske lige već kvalifikovani za završni turnir. Međutim, Evropa kup za nas ima značaj sa druge strane, jer ja sam trener reprezentacije koja ima najveću nesreću da svi njeni igrači igraju u inistranstviu, pa su retki trenuci kada možemo da budemo na okupu - počeo je priču selektor Dejan Savić.

Što se tiče Evropa kupa, nije samo bitno što u prvom meču u četvrtfinalu igramo sa Španijom, meni je i veoma drago zbog toga, jer Španci igraju moderan vaterpolo. Ta utakmica će nam u velikoj meri značiti za sve ono što nam predstoji ove godine. Utakmica sa Španijom nama je zanimljiva zbog stila igre, medijima verovatno jer će to biti repriza finala prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva, pa ako prođemo idemo na boljeg iz duela Grčka - Hrvatska, što je šlag na torti svetskog vaterpola - konstatovao je Savić i potom se posebno osvrnuo na činjenicu da će na završnom turniru Evropa kupa u Zagrebu prvi put biti primenjena nova pravila: 

- Većina ovih momaka će prvi put biti u prilici da igra po novim pravilima. To će biti ozbiljan izazov za sve igrače, da se uigravaju za finalni turnir Svetske lige, potom i Svetsko prvenstvo i sve ono što ih čeka u budućnosti. Sve reprerezentacije će to iskoristiti za uigravanje, pa će i nama to mnogo značiti. Prema planu priprema, imamo pet treninga u Beogradu, odradilii smo već tri, a pripremni period iskoristićemo da isprobamo neke nove taktičke stvari i omogućimo viđenje tih novih pravila iz očiju igrača. Ponavljam to je veoma bitno, jer igrači su ti koji će se prvi prilagoditi novim pravilima, drugi su treneri, pa tek na kraju sudije. To viđenje novih pravila iz ugla igrača će nam biti značajno da uđemo u ozbiljan dogovor i priču iz koje na neki način ja mogu mnogo toga da naučim od njih - rekao je Savić.

Kapiten naše reprezentacije Filip Filipović izrazio je zadovoljstvo jer je ekipa ponovo u prilici da na okupu bude duže od 24 sata:

- To želimo da iskortisimo na najbolj način, jer svi znamo da nakon završetka finalnog turnira Lige šampiona imamo samo 7 dana da se spremimo za početak Svetske lige. Iako je ova ekipa odrasla zajedno, poznajemo se voema dobro i više od 10 godina igramo zajedno, ipak ovi momenti su za nas mnogo bitni, ono što će nam dati kvalitet više u Zagrebu. Utakmice na Evropa kupu ne bih komentarisao, jer tu su zaista osam najboljih ekipa u Evropi i koji god meč da budemo odigrali biće prava prilika da vidimo gde smo u odnosu na primenu novih pravila. Za sve nas je to velika nepoznanica. Nismo imali ni vremena, ni prilike da se upoznamo sa novim pravilima, jer pitanje je šta će biti primenjivo od svega toga. Od onoga što nam je Dejan saopštio pre nekoliko dana i dalje nam je to na neki način strano telo, ali bićemo u prilici da vidimo kako su se ostale ekipe prilagodile. Možda nešto vidimo i od njih, pa kako to uvek biva i u sportu i u drguim sferama, uspemo sve to da nadogradimo. Očekivanja ne bih mnogo komentarisao, najvažnije je da smo zajedno i da provedemo što više sati u bazenu, da bismo se uigrali - konstatovao je Filipović.

Selektor Savić posebno je još jednom apostrofirao da se promenama pravila unutar šest metara daje prevelika prednost napadaču sa loptom čime se definitivno gubi veština odbrane. On je dodao da je to veoma bitna stvar za srpski vaterpolo koja mora da se posmatra kroz promenu metodologije i prilagođavanja rada u mlađim aktegorijama. 

Konačan spisak 15 putnika za Zagreb selektor Savić saopštiće u utorak uveče.