UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
26.04.2022 16:20 Starost: 2 yrs

Kategorija: Saopštenja

Intervju Viktora Jelenića Sportskom Žurnalu

Predsednik VS Srbije Viktor Jelenić dao je intervju Sportskom Žurnalu koji prenosimo u celini

Kada je u aprilu 2018. Viktor Jelenić na izbornoj sednici Skupštine Vaterpolo saveza Srbije nasledio Milorada Krivokapića jasno je, u nekoliko rečenica, rekao šta želi, kakav savez hoće i kako treba da radi organizacija koja je u tom trenutku bila u suficitu sa serijom zlatnih medalja ali i deficitom na računu i brigom za budućnost vaterpola.

- Najvažnije je da radimo i da se na kraju bez stida pogledamo u oči – završio je izlaganje.
Tada je postavio jasne ciljeve i pre nekoliko dana na novoj izbornoj sednici kratko obraćanje članovima Skupštine VSS (34 od 44) zaključio rečima:

- Nadam se da sam ispunio vaša očekivanja.

Za Viktora Jelenića su glasali predstavnici 28 klubova, dvojica su bila uzdržana, dvojica su bili protiv ali njegov izveštaj nije izazvao nikakvu reakciju onih koji su smatrali da može bolje.
I sada kada rekapitulira četvorogodišnji rad Jelenić redom ističe:

- Zatekli smo savez u dugovima 1,2 miliona evra. Na računu je bilo 73 hiljade dinara. Nikada nisam krio, u rešavanju tog problema su nam pomogli predsednik Vučić i Vlada Srbije. Bez te pomoći se jednostavno ne može i zbog toga smo zahvalni. Važnije je da se prepoznaje cilj rada, da se daje argument da će se raditi drugačiji, da ćemo se prostirati prema guberu u nadi da će država prepoznati snagu organizacije, njene rezultate, tradiciju i podržati planove za budućnost.

U vreme 2018. klubovi Srbije nisu igrali nikakvu ulogu čak ni na regionalnoj mapi. Danas je slika potpuno drugačija.

- Tačno, imamo tri kluba u Ligi šampiona. Nikada to nismo imali. Prošle sezone je Radnički osvojio Regionalnu ligu kao prvi srpski klub kojem je to pošlo za rukom a ove godine je najbolji bio Novi Beograd 11.april. Sada je liga možda najjača u Evropi, sa pet- šest kvalitetnih klubova. Ali, ponavljam, svidelo se nekome ili ne, to je rezultat politike Vlade Srbije koja je u godini kovida odlučila da finansijski pomogne klubove u svim sportovima i to ponovila ove godine. To je olakšalo rad klubovima.

Takva politika je omogućila klubovima da se izuzetno pojačaju pa se dobar deo reprezentativaca vratio u klubove Srbije.

- To smo takođe želeli ali je pitanje da li bi uspeli da nije bilo podrške državnih organa. Vaterpolisti to vraćaju, rezultati su tu. Nisu mogli svi da se vrate, borba, posebno sada, za svaki dinar i evro, je svakodnevna. Nemamo budžete poput drugih ali je daleko bolje nego što je bilo.
Ta tri cilja su ispunjena, rezultati su tu.

- Prošlu godinu opisujem samo kroz rezultate: olimpijski šampioni, juniori najbolji na Svetskom prvenstvu u Pragu, omladinci na šampionatu Evrope na Malti. Radnički prvak regiona. Za respekt.
Ženski vaterpolo se nije podigao koliko se mislio:
- Da, seniorke su bile poslednje na Evropskom prvenstvu. U mlađim kategorijama je bolja situacija ali evidentno je da moramo napred i sigurno ćemo da pojačamo rad u organizaciji ženskog vaterpola.
I na kraju toliko željeni bazen nije izgrađen ali rešenje se nazire.

- Jednom sam rekao da bih bio zadovoljan da samo ašov počne da radi. Ima ideja da se izgradi olimpijski bazen na Novom Beogradu. Radimo na tome. Odavno je bila 1979. godina kada je izgrađen poslednji bazen. Ovakav sport zaslužuje objekte svuda.

Srbija je bila domaćin finalnog turnira Svetske lige 2019. Epska utakmica sa Hrvatskom, odlična organizacija. Novi Beograd je domaćin F8.

- Tu uvek pokazujemo koliko možemo. Održati onu Svetsku ligu u onom vremenskim, rekao bih ne uslovima, nije bilo lako. U avgustu ćemo biti domaćini dva svetska prvenstva u mlađim kategorijama, imamo još neke planove za domaćinstva velikih takmičenja i nadam se da će biti realizovani.

Jelenić je bio vrhunski centar, osvajač brojnih medalja. Jako dobro zna koliko je teško stići do zlata. Na takmičenjima je uvek uz ekipu.
- Uspeli smo drugi put uzastopno da osvojimo Olimpijske igre. Presrećan sam zbog toga i sada skidam kapu igračima i stručnom štabu. Stižu novi izazovi, želimo u Pariz da idemo na najviše domete. Nova je ekipa, nema više velikana koji su obeležili ne samo naš već svetski vaterpolo. Ali to je život, idemo dalje i siguran sam da ćemo u Parizu imati konkurentnu ekipu. Do tada imamo dva evropska i dva svetska prvenstva da se sastav uigra, pokaže koliko može. Ne treba ih sada pritiskati zlatnim medaljama, najvažnije da iz takmičenja u takmičenje budu sve bolji i da u Parizu budu na maksimumu. Pravo na nadu niko ne može da nam oduzme.

Njegova saradnja sa selektorom Savićem je korene vukla iz zajedničkog rada u Crvenoj zvezdi a u poslednje četiri godine i u reprezentaciji. Posle petog mesta u Budimpešti na EP 2020, koje je javnost naviknuta na zlato, primila ne sa negodovanjem, poštujući brojne prethodne zlatne godine, već su čuđenjem, Jelenić je sazvao konferenciju za štampu i rekao:

- Bili smo peti, zbog poraza na peterce u četvrtfinalu. Ostalo sve pobede. Verujem u ovaj tim da može zlato na Igrama da osvoji. Ne treba ja da branim Savića i igrače. Pogledajte njihove sportske biografije, učinak u reprezentaciji, sve za ponos. Idemo dalje.

Kada je osvojeno olimpijsko zlato Jelenić je sa najbližim saradnicima Nemanjom Marjanom i Đorđe Đorđevićem bio u kancelariji saveza. Prte nego što je Marjan pozvao trubače, plakali su kao mala deca.
- Tada dobijete snagu da idete napred. To niko ne može da oduzme. Naše je bilo da obezbedimo najbolje moguće uslove za rad kako toj vrhunskoj generaciji tako i mladima koji su igrali na Malti i u Pragu. Pa setite se kada smo poslednji put osvajali zlato na tim takmičenjima. I sada ćemo nastaviti tako, trudićemo se da u saradnju sa selektorima ispoštujemo sve želje i nadati se dobrom rezultatu. Samo, ne zaboravite, igraju i drugi, mi smo kao neprikosnoveni poslednjih desetak godina na meti. Naše je da damo svoj maksimum i da se kada se sve završi pogledamo. Vaterpolo ima svoj kultni status u Srbiji, hoćemo da nastavimo tim putem.

Jelenić se ne pojavljuje mnogo u javnosti. Ovo je retka prilika:
- Šta imam da pričam, pričaju selektori i igrači. Mi treba da predstavljamo vetar u leđa. Nekada je slabiji, mnogo češće jači i zato uspevamo da budemo uspešni.

Pomalo iznenada se Stefan Mitrović pojavio kao protiv kandidat za mesto predsednika. Nekoliko dana pre Skupštine trofejni reprezentativac i klub Partizan kao predlagač su se povukli.
- Mitar će da bude potpredsednik. Bili smo u kontaktu sve vreme. Njegovo postavljenje je rezultat moje vere da njegova želja da radi, njegov entuzijazam mogu da budu od velike pomoći. Dao sam mu odrešene ruke u kreiranju akcija za još bolji savez. Ima igračku blistavu karijeru i verujem da će radeći sa nama imati isto tako i funkcionersku. Razgovaraću i sa Milanom Aleksićem, da vidim kakvi su mu planovi. Ima mesta.

Ova godina je puna takmičenjima:
- Da, svetsko i evropsko prvenstvo, onda Svetska liga. Prva je posle Igara, smena generacije. Da se vidimo gde smo i idemo napred.
Nedavno je sa jednom firmom potpisan sponzorski ugovor koji Jelenića čini ponosnim:
- Dve godine smo radili na tome i uspeli. U maju će to, u njihovoj organizaciji da bude objavljeni. To je njihova želja a mi samo možemo da budemo zahvalni što su prepoznali vaterpolo kao sport sa kojim mogu da sarađuju.