UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
28.07.2023 19:23 Starost: 286 days

Kategorija: Fukoka 2023

SP FUKUOKA, u subotu za bronzu sa Španijom

Srpska reprezentacija u subotu u šest ujutru počinje svoju poslednju predstavu na Svetskom prvenstvu. U borbi za bronzanu medalju rival je Španija, koja je u prvom kolu „D“ grupe bila bolja od Jakšića i drugova 16:14 mada je imala i 16:10.

Španija je šokirani polufinalista. Pobeda protiv Mađarske nije trebalo da dođe u pitanja. Vođstvo 7:4, 11:9 nepuna tri minuta pre kraja trebalo je da bude garancija ulaska u finale na duel sa Grčkom. U toj varijanti Španija je bila veliki favorit da odbrani prošlogodišnje zlato iz Budimpešte.

Ali Mađari se nisu predavali. Prvu su izjednačili i kada su se očekivali peterci Manherc je iz teške situacije uputilo loptu isppd ruke nespretnog Augire Rubija.

Biće to, dakle repriza rivala iz prvog kola ali samo po imenima. Od duela koji je Španija rutinski dobila, pokazavši sve srpske slabosti, stigli smo do susreta za medalju. Očekivanog za Martinov tim, neočekivanog za sastav koji vodi Uroš Stevanović.

Šansa objektivno slabije Srbije može da bude u šoku u kojem se nalaze Španci. Bronza nije nešto što će ih zadovoljiti. Sa druge strane plasman Srbije među četiri je već uspeh, jak otpor Španiji je obaveza pa ako se tu ukaže šansa i da se iskoristi. Rival za medalju je oscilirao dok se Srbija dizala tokom turnira, bila najbolja protiv Italije, da bi u polufinalu sa jačom Grčkom ostala bez pravog otpora, najviše zbog nedostatka iskustva igranja ovakvih utakmica i pevelike želje da se napravi rezultat.

Španija ima imperativ medalje, Srbija ima imperativ dobre igre. Španija jeste favorit, Srbija nije baš bez šanse.

- Naša šansa je to njihovo stanje posle onakvog poraza od Mađarske Zadatak je da ne primamo lake golove iz kontri i sa dva metra. Treba da vratimo naš ritam iz duela sa Crnom Gorom i Italijom. Broj jedan je Perone koji otvara prostor Munarizu, Malarahu, Granadosu i Sanahuji. Aduti su im presing, energija  i prelazak na zonu kojom troše napad protivnika. Mi smo pokazali šta možemo, sada smo u polufinalu sa ogromnom željom da osvojimo medalju- rekao je Stefan Ćirić pomoćnik selektora Uroša Stevanovića.

Nemanja Ubović je dodao:
- Razočarani smo posle poraza od Grčke, posebno jer je pobeda u polufinalu mnogo nosila. Pritisak je uticao, bili smo teški posle zahtevne utakmice sa Italijom. Nastavljamo dalje,sada sledi Španija. Jako je dobro poznajemo, igrali smo više puta. Nema tajni. Odlučiće  ko bude više želeo pobedu, odnosno ko se pre oporavio od polufinalnog poraza. Daćemo sve od sebe da naciju obradujemo bronzanom medaljom.

Srbija je na prvenstvu u grupi pobedila Južnu Afriku i zatim Crnu Goru na peterce.U prvom kolu doživela je poraz od Španije. U osmini finala pobeđen je Japan a zatim u četvrtfinalu Italija posle izvođenja peteraca. U polufinalu Srbija je izgubila od Grčke.

Španija je u grupi pobedila Srbiju, Crnu Goru i Japan. U četvrtfinalu savladana je Francuska a polufinalu je Mađarska slavila protiv aktuelnog prvaka sveta.