UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
27.07.2019 10:37 Starost: 5 yrs

Kategorija: Gwangju 2019

Srpska reprezentacija peta na svetu

Srbija - Australija 13:9 (6:1, 3:2, 1:2, 3:4)

Bazen Nambu univerziteta. Gledalaca 2000. Sudije: Vilis (Južna Afrika) i Dervu (Francuska). Igrač više: Srbija 11 (7), Australija 12 (3). Peterci: Srbija 1 (1), Australija 1 (1).

SRBIJA: Rističević, Mandić 1, V.Rašović 1, Randjelović 1, Ćuk 4, Lazić 1, Vico, Dedović, Jakšić, Drašović 1, Stojanović, S.Rašović 4. Dobožanov. Selektor Savić.

AUSTRALIJA: Denerlej, Kembel 1, G.Ford 1, Kajes 1, Pauer, L. Edvards 1, Roač, Janger 2, A.Ford 2, Put, Hojden, B.Edvards 1, Hrisantos. Selektor: Fatović.

Srpski vaterpolisti su pobedom protiv Australije osvojili peto mesto na Svetskom prvenstvu u Gvandžuu. To je realan plasman za ekipu koja je u šest utakmica zabeležila četiri pobede (jednu na peterce) i po jedan remi i poraz u četvrtfinalu protiv Španije.

Dve četvrtine je Srbija delovala možda i najbolje na turniru.Igra bez greške, u odbrani zaustavljeni Kajes i Janger a napad je vodio sjajni kapiten Ćuk.  Golovi su se redjali kao na traci, bilo je 6:0 da bi tri sekunde pre prvog odmora Kembel smanjio. Prednost Srbije je 2,5 minuta pred veliki odmor iznosila 9:1. Tek tada su Australianci došli do daha.

U trećoj četvrtini je Srbija pala, neke sudijske odluke su bile diskutabilne. Rival je smanjio na 10:5, početkom poslednjeg dela je bilo i 10:7. Tada je Ćuk četvrtim golom postavio stvari na svoje mesto, a potom su Rističević i Viktor Rašović dva puta bili sjajni asistenti Strahinji Rašoviću, najboljem našem strelcu na turniru, za konačan trijumf.

Selektor Dejan Savić je kratko prokomentarisao utakmicu:

- Početak je bio u našu korist u svim sferama. Posle smo imali neobjasniv pad. Fatović je tražio presing zbog velike razlike. Na kraju smo malo i čuvali rezultat. Nije još vreme za konalnu analizu, glave su vruće.

Strahinja Rašović je bio sve vreme turnira u golgeterskoj formi, postigao je 17 golova:

- Ličili smo na susret sa Grčkom, tako se igra za Srbiju. Uvek postoje želja i motiv, jedino protiv Nemaca to nije tako izgledalo. Odigrali smo muški i tako treba uvek da bude. Mnogo nam znači trijumf, sada smo iskusniji. Napravili smo iskorak u karijerama. Sledeći put, ako ga bude, verujem da ćemo biti još bolji. Možemo da igramo sa svakom ekipom ns svetu. Ostaje žal zbog poraza u susretu sa Španijom, tada je trebalo da budemo najbolji, da budemo kao što smo bili danas.

Kapiten Miloš Ćuk:

- Prvo poluvreme je pokazatelj da ova ekipa može mnogo i da smo mogli više na prvenstvu. Ipak neiskustvo je uticalo da ne igramo za medalju. Svima je žao zbog toga. Ipak smo popravili utisak dobro smo danas igrali. Daje nam sve ovo nadu da imamo šta da tražimo na sledećim takmičenjima, da se borimo uvek za medalju. Ovo je bilo najneizvesnije takmičenje od kada pratim vaterpolo. Konkurencija će biti još žešča, videće se to u Budimpešti. Na nama je da ispravljamo greške i da sledeće godine budemo kako treba.

Reprezentacija uponedeljak rano ujutru avionom kreće iz Seula preko Abu Dabija za Beograd. Dolazak se očekuje oko 11.40 časova.