UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
15.07.2023 13:57 Starost: 288 days

Kategorija: Reprezentacija

Srbija na Svetskim prvenstvima, pamte se Rim i Kazanj

Muški vaterpolo turnir na Svetskom prvenstvu u Fukuoki počinje 17. jula. Srbija će u prvom kolu igrati protiv akruelnog svetskog prvaka Španije.

Za srpsku reprezentaciju, Fukuoka 2023, biće deveto učešće od osamostaljenja. Na dosadašnjih osam prvenstava od 2007.Srbija je osvojila dva zlata, po jedno srebro i bronzu, jedno četvrto, dva peta i jedno sedmo mesto.

Pamte se kao najuspešniji šampionati u Rimu 2009. i Kazanju 2015. U Rimu je na sceni bili nova generacija u koju nisu mnogi verovali. Ipak, pod rukovodstvom Dejana Udovičića, tim koji je predvodio maestralni Vanja Udovičić stigao je do vrha. Počeo je porazom od Španije. Zatim se razboleo Stefan Mitrović za kojeg FINA nije dozvolila zamenu (Petar Filipović bio spreman). Nastavilo se pobedom protiv Kazahstana i iznenađujućim remijem sa Australijom koji je Srbiji nametnuo težak put u nokaut fazi.

Tu je međutim Srbija bila najača. Prvo je pobeđen domaćin prvenstva Italija, zatim u četvrtfinalu olimpijski šampion Mađarska, u polufinalu svetski prvak Hrvatska. Rival u meču za zlato je bila ponovo Španija. U regularnom delu bilo je 6:6, posle produžetaka 7:7. Kod peteraca posle odbrane Sora, Milan Aleksić je pogodio za veliko slavlje. Filipović je bio najbolji strelac turnira, Soru je nečijom odlukom oduzeto priznanje za najboljeg golmana dok su maestralne igre na prvenstvu Udovičiću donele epitet najboljeg igrača sveta za 2009. godinu.

U Kazanju šest godina kasnije Srbija je lako došla do titule. Rasterećena briga oko odlaska na Igre u Rio de Žaneiro, pod vođstvom Dejana Savića sa klupe, Srbija je u grupi odradila posao sa Crnom Gorom, Australijom i Japanom. U četvrtfinalu je savladana Amerika koju je vodio Dejan Udovičić. Najbolje partije su prikazane u najvažnijim mečevima. U polufinalu je pobeđena Italija 10:6 a u finalu Hrvatska 11:4. Priznanja za prikazano poslednjeg dana su dobili Branislav Mitrović i Andrija Prlainović dok je priznanje za najboljeg igrača sveta dobio Duško Pijetlović.

Srebro je osvojeno u Šangaju 2011. Pamtiće se polufinale u kojem je Srbija u poslednjoj četvrtini nadoknadila prednost Mađara 12:9. Meč je završen 13:13 i u produžetku je Stefan Mitrović postigao pobednonosni gol. U finalu je Italija pobedila u produžetku a umorni Srbi su u ovom susretu bili neuspešni prilikom izvođenja dva peterca. Filipović je proglašen za najboljeg igrača turnira.

Bronza je osvojena u Budimpešti 2017. U polufinalu je Srbija poražena od Hrvatske 12:11 u spektakularnom meču da bi susret za bronzu uspešno rešen protiv Grčke.

U Melburnu 2007, Srbija je bila četvrta posle poraza u polufinalu od Hrvatske i u susretu za treće mesto od Španije posle izvođenja peteraca.

U Barseloni 2013, Srbija je stala u četvrtfinalu protiv Crne Gore. U razigravanju je usledio poraz od Španije a zatim pobeda protiv Australije za sedmo mesto.

U Gvandžuu 2019 je igrala podmlađena reprezentacija, bez najboljih igrača. U četvrtfinalu je bolja bila Španija. U razigravanju za peto mesto pobedjeni su Nemačka i Australija.

U Budimpešti 2022, poraz u četvrtfinalu od Hrvatske. Za peto mesto su pobeđeni Crna Gora i SAD.