UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
12.05.2009 16:34 Starost: 15 yrs

Kategorija: Ličnosti i razgovori

Š apić: Nemam više motiva

Prošlog oktobra kada je sa Ćirićem obelodanio da više neće da igra za reprezentaciju Aleksandar Š apić je doneo još jednu odluku - da prekine ektivnu igračku karijeru.

- Najteža odluka u mom č‘ivotu je vezana za reprezentaciju. ostao sam bez motiva. bez Londona 2012 i zato sam rešio da na kraju sezone stavim tačku na karijeru - rekao je Š apić na konferenciji za medije.

U karijeri je osvojio 20 reprezentativnih medalja,po devet titula prvaka i pšobednika kupa, dva puta Trofej LEN i sa Bečejem Ligu šampiona.Postigao je 2675 golova, 14 godina bio najbolji strelac prvenstava.Na velikim takmičenjima 15 puta golgeter, osam puta član idealne postave.

- U sećanju će mi ostati EP u Budimpešti, trijumf sa Bečejem i posebno 2005 kada mi je sve polazilo za rukom. Sa Savonom prvak italije i Trofej LEN, sa reprezentacijom svetsko prvenstvo i svetska liga. Jedina neostvarena želja mi je bilo olimpijsko zlato ali se nadam da će sadašnja generacija kojoj želim sve najbolj u tome biti uspešnija.

U dogledno vreme Š apić ne namerava da se bavim nekom ulogom u sportu. Kaže da je kapital uložio u privatne projekte i da hoće tima da se bavi.

- Izlazim iz vaterpola i ne želim sada da pirčam šta bi trebalo.Ako neko misli da mogu da pomognem savetom tu sam.Ne interesuje me ni funkcionerska ni selektorska fotelja.Sa ljudima iz saveza imam odličan odnos i nadam se da će vaterpolo imati status kakav zaslužuje.

Š apić kaže da se u karijeri uvek maksimalno predavao treningu,igri, pobedama.Gol je sredstvo za ostvarenje cilja, rezultat rada cele ekipe.

- Možda je bilo sudjeno da ne dodjem do 1000 golova ali nije bitno. Odlazim možda ranije nego što bi trebalo ali je važno da idem kada sam u naponu snage. Ponavljam, nemam motiva više, bazen je završena knjiga.

U karijeri posebno ističe ulogu Ratka Pejovića i Bate Orlića.

- Dali su mi blanko poverenje, ne znam čime sam ga zaslužio. Ratko je kratko bio trener u Zvezdi ali je osetio koliko mogu. Bata je samnom razgovarao kada sam imao 15 godina i kasnije nebrojeno puta.Mnoge njegove rečenice sam upamtio i voleo bih da se vidimo i ispričamo.

Š apić je zahvalio medijima na saradnji. izvinio se što je nekada bio neprijatan.

- Ne volim da gubim.Znam da treba da budem dostvojanstven ali nisam mogao da se obuzdam. Posebno su trpeli ni krivi ni dužni moji najbliži.

Smatra da stanje u domaćem vaterpolu nije dobro ali i da ne želi sada da deli lekcije jer više nije deo priče. Dodao je da nikada ne bi bio trener Partizana.

- Sada mi bazen ne nedostaje ali će krize biti. Mnogi su mi se javili, smatraju da idem prerano. Ipak sa 15 godina sam igrao ligu, sa 18 bio na Olimpijadi. Dugo trajem.Imao sam dobre učitelje kada je sport u pitanju, trenirali smo i igrali sa stopostotim angažmanom.To je jedini recept za uspeh.