UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
23.01.2016 19:10 Starost: 8 yrs

Kategorija: Reprezentacija, Beograd 2016

Srbija šampion Evrope

Foto: N. Negovanović, Sportski Žurnal

Srbija – Crna Gora  10:8 (1:3, 2:1, 3:2, 4:2)

Kombank arena. Gledalaca 15.000. Sudije: Margeta (Slovenija), Stavridis (Grčka). Igrač više: Srbija 10 (3), Crna Gora 10 (4). Dva igrača više: Srbija 2 (1), Crna Gora 1 (1)

SRBIJA: G. Pijetlović, Mandić 1, Gocić, Ranđelović, Ćuk 2, D. Pijetlović 1, Nikić, Aleksić 2, Jakšić 1, Filipović 1, Prlainović 2, S. Mitrović, B. Mitrović. Selektor: Savić.

CRNA GORA: Lazović, Dr. Brguljan, Pasković, Petrović, Da. Brguljan 2, Radović 2, M. Janović, N. Janović 2, Ivović 1, Mišić, Vukčević 1, Jokić, Šćepanović. Selektor: Gojković.

U ambijentu kakav vaterpolo nikada nije imao, sa prepunim tribinama Kombank arene i 15.000 navijača dve reprezentacije (a bilo ih je možda i više), fantastična Srbija je sa 10:8 porazila veličanstvenu Crnu goru i odbranila titulu prvaka koje su osvojene u Ajndhovenu i Budimpešti uz slavlje 2006 takodje u Beogradu.

Spektakl, partiija za pamćenje dva sjajna tima. Crna Gora je bolje počela i već posle 90 sekundi vodila 2:0 golovima Vukčevića i Ivovića. Srbija je delovala nervozno, i posle gola Aleksića odmah je Nikola Janović vratio prednost 3:1.

Kako je poćela prva tako je krenula druga četvrtina samo na drugoj strani. Prlainović je u prvom napadu smanjio, da bi Ćuk sa dva igrača više izjednačio. Usledio je period sa propuštenim realizacijama igrača više, da bi Radović 1,43 pred veliki odmor vratio prednost Crnoj Gori.

Još dva puta je rival imao prednost od jednog gola. Posle Mandićevog izjednačenja Brguljan je pogodio za 4:5, a isto je uradio posle gola Filipovića. U poslednjem napadu u četvrtoni Prlainović je izjednačio na 6:6.

Crna Gora nije uspela da drži ritam. Na golu Srbije je Mitrovića zamenio Pijetlović. Usledio je gol Ćuks, pa Pijetlovića sa pet metara, i Jakšića sa igračem više. Činilo se da kod 9:6 Crna Gora diže ruke. Ali Radović pa Nikola Janović vraćaju dramu na 2,16 do kraja. Igralo se bez garda. Gojko Pijetlović je 39 sekundi pre kraja presekao napad Crne Gore, poslao loptu Aleksiću koji 26 sekundi pre kraja stavlja tačku na veliku predstavu.

Srbiji su pehar zajedno predali predsednik Nikolić i predsednik LEN Barelo, medalje je uručio Bareli a cveće predsednik Nikolić.

Živko Gocić je rekao:
- Hvala publici na divnoj podršci, ambijentu. Hvala i ovim momcima, čiji sam ja kapiten. Neobično sam počastvovan zbog toga. Ovi momci su kraljevi i ceo stručni štab.
Verujte nam, mi na početku nismo ni znali šta se događa. Zato smo i bili malo usporeni. Takođe, znali smo da moramo da imamo ritam do kraja.

Duško Pijetlović se nadovezao:
- Divan osećaj. Neverovatno je igrati pred 16.000 ljudi. Da su i Crnogorci osvojili ne bi bilo nezasluženo, igrali su sjajno. Nas je lomio neverovatan pritisak prethodnih dana oko ovog finala, oko karata, ostalih stvari. Dok se nismo opustili, bilo je traljavo, ali kada smo počeli da uživamo u igri sve je krenulo kako treba. Ne znam da li su ljudi svesni koliko je nešto teško osvojiti, a kamoli odbraniti, a još kada to treba da uradite drugi put!?

Dejan Savić je u svom stilu samo rekao:
- Kraj !