UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
21.06.2023 17:12 Starost: 332 days

Kategorija: Reprezentacija

Stevanović: Ogroman motiv baza za uspeh

Savezni selektor Uroš Stevanović je u fazama prikljupao kandidate za nacionalni tim. Momcima koji su se javili na prvoj prozivci neki dan kasnije su se priključili Mitrović i Ranđelović, posle fajjal ejta su još osmorica igrača došli u Kragujevac a posle SP u Bukureštu za omladince trojica talentovanih vaterpolista su se stavili na raspolaganje reprezentaciji.

- Osmorica igrača sa fajnal ejta su stigli 8.juna. Završili smo izuzetan kratak period priprema. Bilo je sve kako treba, radili smo odlično. Sada nam predstoje takmičenja, u Istanbulu kvalifikacije za Evropsko u Izraelu, zatim finalni turnir Svetskog kupa u Los Anđelesu i na kraju ono najvažnije Svetsko prvenstvo u Fukuoki – rekao je Stevanović.

Očekivanja su jasna. Svaki turnir ima snagu.

- U Istanbulu treba da se kvalifikujemo za prvenstvo „starog kontinenta“. Takmičenje u Los Anđelesu ima značaj jer finalisti stiču pravo igranja na svetskom šampionatu iduće godine u Dohi. Naravno Fukuoka je najvažnija na toj listi. Svaka utakmica je bitna, baš svaka, Istanbul u Amerika treba da budu u funkciji podizanja forme kako bi u Japanu bili najbolji mogući.
Put traje 40 dana. Iz Turske se ide u Ameriku a posle toga u Kašivazaki, staroj bazi srpskog tima.
- Sparingovaćemo sa Crnom Gorom sa kojom smo u grupi u Fukuoki. To smo dogovorili pre žreba i šta je tu je. Videćemo šta je realnost. Idemo iz treninga u trening, iz utakmice u utakmicu, iz turnira u turnir. Na kraju će se sve videti jer semafor govori istinu.

Neizbežna su pitanja vezana za kapitena Nikole Jakšića i Dušana Mandića. Prvi je došao posle zalečenja povrede ramena i vesti da ga Novi Beograd pušta za 150.000 evra a drugi je zamolio da preskoči ovo leto.
- U vreme društvenih mreža nemoguće je izolovati ekipu od tih stvari. Trudim se da ne čitaju tekstove, posebno ne komentare. Ali to je jako teško. Nikada nismo bili kompletni. Pred pripreme u Americi Mandić je kao novopečeni roditelj ostao kod kuće u zajedničkom dogovoru. Jakšić nije bio u Podgorici zna se zašto. I sada je imao problem sa ramenom. Da napomenem da nema ni Viktora Rašovića koji se povredio u finalu Lige šampiona. Došao je ali nije mogao da radi.

Jasno je da će Jakšiću biti potreban ogroman napor da bude maksimalno u ekipi.
- Znamo njegovu situaciju. Nije mu lako, imamo razumevanja. Svi pričamo sa njim i nadam se da će uspeti sve da prebrodi. Njegov motiv nije sporan a bitno nam je i da pruži maksimum jer sa njegovim maksimumom mi drugačije izgledamo.
Slično je i sa Mandićem:
- Nemam tu neke komentare. Bavimo se sobom.U kontaktu smo sve vreme i pre i posle događanja u klubu. Moramo da imamo razumevanje za njegovu odluku. Koga nema bez njega se mora i može.Nije mu lako, to osećam i sada kada se čujemo. Kroz priču sam video šta mu sve prolazi kroz glavu. Ponavljam, poštujemo odluku ali se okrećemo našim obavezama. Tražio je da zbog fizičke i psihičke nespremnosti preskoči ovo leto i posle toga će nam biti na raspolaganju.

Stevanović je uspevao da iz Radničkog izvuče maksimum insistirajući na atmosferi i borbenosti u svakoj utakmici. Slično je i u reprezentaciji.

- Ako nema motiva, želje posle rezultata prošlog leta onda nemamo šta da tražimo. Od početka rada gradimo dobru atmosferu, od priprema u Americi do sada. To je baza koja uvek treba da nas prati, nadam se do Pariza. Za sada sve je kako treba.
Na kraju se Stevanović osvrnuo i na srebro Srbije na SP u Bukureštu. Odlično poznaje igrače, Dimitrijević, Martinović i Gavrilović su se priključili timu:
- Još jedna medalja u kontinuitetu, ali nije to najvažnije u njihovom razvoju. Još ranije smo odlučili ko će da dođe. Poznajem ih od prošle godine, radio sam sa njima. Idemo dalje.