UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
04.10.2021 09:25 Starost: 2 yrs

Kategorija: Saopštenja

Intervju Viktora Jelenića Sportskom Žurnalu

Povodom Svečane akademije i obeležavanja 100 godina vaterpola na prostorima Srbije Viktor Jelenić, predsednik saveza dao je intervju Sportskom Žurnalu koji prenosimo u celini:

 

Put uspeha kroz 100 godina

 

Danas je tačno sto godina kako je Somborsko sportsko udruženje osvojilo prvo prvenstvi u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. I 2. oktobar se uzima kao početak aktivnog igranja vaterpola na prostorima Srbije i eto lepog povoda da u godini ukrašenoj sa tri zlata i nizom lepih događanja večeras od 19 u Jugoslovenskom dramskom pozorištu bude održana Svečana Akademija.

Sto godina u životu jednog sporta nije malo. Naprotiv, prava prilika da se analizira dug pređen put. Vaterpolisti imaju razloga za ponos. Toliko čak, da bi mogli godinama da ne urade ništa a da opet ostanu u vrhu srpskog sporta, miljenici nacije, ljubimci onih koji cene maksimalno pošten odnos prema igri, klubu, reprezentaciji.

Viktor Jelenić, nekada veliki igrač, danas uspešni predsednik saveza priznaje da ima tremu pred večerašnji skup:

- Kao kada sam se pripremao pred važne utakmice. Imamo razloga da budem ponosni. Srpski vaterpolo je dao veliki doprinos kako u zajedničkoj državi, tako i kasnije u zajednici sa Crnom Gorom i posebno sam ponosan što smo u ovih 15 godina samostalne države, ne samo opstali već smo i napravili rezultate za ponos – kaže prvi čovek saveza.

Film PGM o vaterpolu koji će biti tokom oktobra u četiri epizode prikazan na RTS, monografija „Prvih 100“ Đorđa Perišića i Dejana Stevovića i serija od 16 epizoda „Zlatne priče“ na Sport klubu od decembra, pokazaće svu snagu ovog sporta.

- Drago mi je da smo imali i takvu prateću promociju. Zaslužili smo. Neću da pričam ko je najuspešniji ali ću da kažem da smo na ekipnim međunarodnim takmičenjima, osvojili 94 medalje, više od polovine zlatnih da sa Olimpijskih igara i svetskih prvenstava imamo po pet zlatnih odličja da smo od 1991. do danas osam puta bili prvaci Evrope, da su Partizan sedam puta, Bečej i Zvezda po jednom bili prvaci Evrope. I to nije sve ali dovoljno za respekt, poštovanje, priznanje da smo vredno radili i na kraju nešto i uradili.

Priča o medaljama počinje 1950. osvajanjem bronze na EP u Beču. U narednih 71 godinu Jugoslavija, SCG i Srbija su retko kada propuštali boravak na postolju za medaljaše.

- To su dani za pamćenje, nezaborav, istoriju. Ne treba ih sada gradirati, posebno osvojene zlatne medalje jer svaka, od prve u Meksiku 1968. do ove u Tokiju je priča za sebe. Svaka fantatsična na svoj način, dramatična, sa najlepšim krajem. Ponosni smo na sva ostvarenja.

Jelenić mudro preskače najbrajanje onih koji su ostavili veliki trag u svetskom vaterpolu.

- Prvo to se zna, drugo nekoga bih sigurno slučajno propustio i treće najzaslužnija je ekipa. Od one koja je počela pedesetih, nastavila do Meksika i kasnije Los Anđeles Seul, Atina do dana današnjeg. Svaka puna asova, sportskih i ljudskih velikana kako u vodi, tako u bazenu i samoj organizaciji. Zaista ta lista je bez kraja.

I zaista, bilo bi potrebno dosta prostora da se nabroje osvajači medalja sa takmičenja, ima ih blizu 80, trenere koji su umešno vodili vaterpolo brod do trofejne luke, radnike u organizaciji spretne i snažne da odole svim problemima i iz dana u dan jačaju.

- Mnogi su nam predviđali potop tokom sankcija. Izašli smo još jači. Bombardovanje, da je i dan trajalo, je dug period. Opstali smo. Posle razdvajanja sa Crnom Gorom uspeli smo da budemo još jači. Rezultati pokazuju. Kako samostalna država dva puta olimpijski i svetski šampioni, pet puta na tronu Evrope, da ne pominjem ostala takmičenja. Klupski uspešni, prevazišli smo krizu i čeka nas najjače prvenstvo. Ne zaboravljam mlađe koji su osvojili Evropu i svet posle šest godina. I devojke čine napore da se podignu.

Dodaje predsednik saveza i sledeće:

- Sviđalo se to nekome ili ne pomoć države, predsednika Vučića i Vlade Srbije, nemerljiva. To su fakta. Ostali smo bez dugova, pomoć klubovima nikad veća, uspevamo tako da reprezentaciji omogućimo vrhunske uslove za rad i idemo dalje.

Još jedan segment Jelenić nikako ne zaboravlja a odnosi se na velika takmičenja:

- Nekoliko puta smo bili domaćini najvećih prvenstava. Na Tašmajdanu nisu održane samo Olimpijske igre, sve drugo jeste. Evropsko prvenstvo u Beogradu 2016. je podiglo standarde, radimo na tome da ponovo budemo domaćini. Uz to reprezentacija je na sjajan način prihvaćena u Novom Sadu, Bečeju, Zrenjaninu, Nišu, Kragujevcu, Šapcu, Smederevu, Kruševcu… I tu ima onih vrednih, nevidljivih vaterpolo radnika ,entuzijasta bez kojih se ne može.

Srbija ima svoje ljude u LEN i FINA, sudije su uvek na najvećim takmičenjima.

- Svi zajedno sa sjajnim ljudima u savezu, navijačima, prijateljima vaterpola, medijima činimo šampionski mozaik. Nekada je pre 20 godina urađen fil „Vaterpolo biser jugoslovenskog sporta“. Danas je vaterpolo ponos Srbije , ponos zboig urađenog u proteklih 100 godina ali i ponos zbog izazova koji nam predstoje i koje ćemo probati da savladamo. Odgovorno, pošteno i vredno.

I za kraj:

- Akademija će proći, pričaćemo još neki dan o jubileju a onda idemo dalje. Na isti način.

GLAD ZA BAZENIMA

Kada je dolazio na čelo saveza Jelenić je zacrtao pet ciljeva. Nema više dugova, klubovi su sve jači, veliki igrači se vraćaju u Srbiju, žene rade da budu što bolje.

- Jedino nismo uspeli da napravimo u Beogradu olimpijski bazen. Poslednji je napravljen pre 42 godine. Rekao sam pre dve godine da mi je velika želja da zabodemo ašov. To nam je potrebno, da deca dođu da treniraju, da imamo svoj mali hotel, prateći prostor, da to bude dom vaterpolista Srbije osvajača 94 medalje za sto godina. Mislim da to zaslužujemo i da ćemo uz pomoć države i to da ostvarimo. I da se onda ponosno pogledamo u oči svi zajedno.