UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
30.01.2024 15:21 Starost: 91 days

Kategorija: Reprezentacija, Doha 2024

UOČI SP U DOHI: Viza za Igre je prvi cilj

Foto VSS Slobodan Sandić

Vaterpolisti su se danas na bazenu na Dorćolu družili sa brojnim predstavnicima medija. Bliži se 2. februar, put u Dohu gde tri dana kasnije počinje muški vaterpolo program na Svetskom prvenstvu. Selektor Uroš Stevanović je objavljivanje spisak odložio za 1. februar.

- Sačekaću dan-dva zbog povreda i bolesti koji su nas pratili ali igra i njena koncepcija će biti ista. Vidim da su ostale reprezentacije napravile minimalne promene, imaćemo ih sigurno i mi – rekao je Stevanović.

Za razliku od EP u Zagrebu na kojem je kvalifikaciona grupa bila laka sa Maltom, Izraeom i Nemačkom u Dohi je drugačije. Rivali su daleko teži, Japan 5. februara, Crna Gora dva dana kasnije i SAD 9. februara.

- Imamo grupu koja je najinteresantnija na Svetskom prvenstvu. Nama je potrebno da na startu budemo najbolji, da kroz grupu ispunimo prvi cilj odlazak na Olimpijske igre u Pariz. Zato je veliki značaj utakmica sa preostalim rivalima.

Godina prepuna takmičenja ne ostavlja mnogo prostora za pripreme.

- Ovo je drugo takmičenje u godini, za treće se još nismo izborili. Doha nam omogućava  više prostora za prolaz. Sve smo pripremili za to takmičenje, nešto smo u Zagrebu i žrtvovali da bi sad obezbedili odlazak u Pariz.

O rivalima su komentaru sledeći:

- Japan je prvi rival, poznat je njihov specifičan stil igre. Možemo da uđemo u problem , sa njima svi igraju egal tri četvrtine. Mi smo u Fukuoki sve završili početkom trećeg dela.Moramo da budemo jako skoncentrisani, da se držimo plana igre. Oni su najjači na početku takmičenja i naša je pbaveza da taj meč pobedimo. Crna Gora i SAD nikako da naprave taj iskorak u borbi za medalju. Mi smo to uspeli u Fukuoki. Imaju kvalitet i sigurno zaslužuju više. Ne znamo formu Amerikanaca ni sastav ali znamo da su se pripremali sa Hrvatskom pre Evropskog prvenstva.

Srbija ako bude prva autmatski je obezbedila četvrtfinale i olimpijsku vizu. Kao druga i treća igrala bi osminu finala. Tu se razigrava sa grupom u kojoj su Mađari, Italijani Rumuni.

- Ne bavimo se time, u glavi su samo utakmice u grupi. Posle ćemo da razmiljamo o nastavku.

Poslednjih dana Srbija je sparingovala sa Francuskom:

- Videli smo dosta stvari, znamo šta bi trebalo u ovo malo vremena da popravimo. Možemo da budemo zadovoljni ali ima još posla.

O favoritima ništa novo:

- Španija je u ovom trenutku favorit na svim takmičenjima. Imaju devetoricu igrača iz Barselonete. Mađari dolaze u punom sastavu, videćemo u kakvom su stanju posle Zagreba. Znaju se i ostale reprezentacije koje imaju pravo da se nadaju borbama za medalju – završio je Stevanović.

Dušan Mandić je jedan od najiskusnijih igrača čiji je povratak u reprezentaciju ogroman dobitak, što se videlo u Zagrebu.

- Sada smo u jakoj grupi i od prve utakmice mora da se zauzme stav, da se uđe u jak ritam. Bitna je svaka utakmica hoćemo prvo mesto u grupi jer smo onda sigurni četvrtfinalisti i sigurni učesnici Igara. Bili bi tada rasterećeniji. Ako budemo drugi čekaju nas Rumuni u osmini finala i tu ne bi trebalo da bude problema. Japan ne sme da potceni, traže puno plivanja ali su Crna Gora i SAD ispred njih. Mnogo je zbijen kalendar- Posle smene generacija u skraćenom olimpijskom ciklusu,  mislim da se još nismo kao nova ekipa snašli, sada verujem da možemo do vize i borbe za medalju.