UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
04.10.2021 09:08 Starost: 2 yrs

Kategorija: Saopštenja

Izdanja maraka Pošte Srbije posvećene vaterpolu (1)

Pošta Srbije je poštanska uprava sa najviše objavljenih prigodnih poštanskih maraka na svetu, na temu vaterpolo sporta. Čak 16 izdanja prigodnih poštanskih maraka sa ovom temom uz 2 doplatne marke su, od 1956. godine, putujuća izložba koja slikom i rečima svedoči o uspesima najtrofejnijeg sporta u Srbiji – vaterpolo sporta.

Mnogo toga je osvojeno u prethodnih 100 godina, a rođendanska čestitka u vidu petog olimpijskog zlata sigurno je najbolji zalog za budućnost u koju ne treba sumnjati.

I ove godine JP „Pošta Srbije“ pridružila se obeležavanju našeg zlatnog jubileja prigodnim izdanjem „100 godina srpskog vaterpola“. 

 

Prikaz marke iz  1956 godine

 

Prva poštanska marka sa motivom vaterpola objavljena je davne 1956. godine povodom XIV letnjih olimpijskih igara u Melburnu. Autori likovnih rešenja za ovo izdanje koje je štampano ofset štampom u Zavodu za izradu novčanica (ZIN) bili su Ida i Miloš Ćirić, a na marki nominalne vrednosti tadašnjih 50 dinara prikazan je vaterpolista sa ribom.

 

Prikaz marke iz  1964  godine

 

Naredno izdanje poštanske marke sa motivom vaterpolo sporta objavljeno  je povodom Olimpijade, održane u Tokiju 1964. godine. U čast XVIII letnjih olimpijskih igara izdanje je, u likovnoj obradi Nikole Masnikovića, štampano ofset štampom, takođe u ZIN, u Beogradu, a na marki nominale 200 dinara je stilizovani vaterpolista sa loptom.

 

Prikaz marke iz  1968  godine

 

Za naredne Olimpijske igre u Meksiku 1968. godine, objavljeno je izdanje koje je prema likovnim rešenjima Mateje Rodičija i Velje Cvetkovića, „gravirao” Tasa Krnjajić iz Zavoda za izradu novčanica, gde je izdanje i štampano, kombinovanom tehnikom ofset i linijske duboke štampe. Na marki nominale 300 dinara prikazan je vaterpolista u igri.

 

Prikaz marke iz  1972 godine

 

Ciklus „olimpijskih” maraka sa motivom vaterpola nastavljen je izdanjem povodom XX olimpijade u Minhenu, 1972. godine. Na marki nominale 0.50 dinara prikazan je  vaterpolista u bazenu. Prema nacrtu Petra Jakelića i ovo izdanje je realizovano u ZIN, tehnikom kombinovane ofset i linijske duboke štampe.

 

Prikaz marke iz  1973 godine

 

Već naredne, 1973. godine, u opticaj je puštena marka povodom Prvog svetskog prvenstva u plivanju, vaterpolu, skokovima u vodu i umetničkom plivanju. Likovno rešenje za ovu marku, na kojoj je simbol sa zvaničnog plakata Prvenstva uradio je Andreja Milenković, a štampana je tehnikom četvorobojnog ofseta u Lajpcigu, u tadašnjoj Istočnoj Nemačkoj.