UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
01.10.2021 19:36 Starost: 3 yrs

Kategorija: Saopštenja

Prigodnom markom JP Pošta Srbije obeležava 100 godina vaterpola

Pošta Srbije je poštanska uprava sa najviše objavljenih prigodnih poštanskih maraka na svetu, na temu vaterpolo sporta. Čak 16 izdanja prigodnih poštanskih maraka sa ovom temom uz 2 doplatne marke su, od 1956. godine, putujuća izložba koja slikom i rečima svedoči o uspesima najtrofejnijeg sporta u Srbiji – vaterpolo sporta.

Mnogo toga je osvojeno u prethodnih 100 godina, a rođendanska čestitka u vidu petog olimpijskog zlata sigurno je najbolji zalog za budućnost u koju ne treba sumnjati.

I ove godine JP „Pošta Srbije“ pridružila se obeležavanju našeg zlatnog jubileja prigodnim izdanjem „100 godina srpskog vaterpola“.  U nastavku su tehnički podaci o izdanju kao i prikazi svih elementata izdanja, a ispod tekst sa FDC koverte koji prenosimo u celosti:

Tehnički podaci izdanja „ 100 godina srpskog vaterpola“

Umetnička realizacija izdanja: akademski slikar Anamari Banjac

Nominala: 30,00 din

Štampa: višebojni ofset, tiraž 25.000

Tabak: 8

Na kovertu sa žigom PD (FDC)

Nacrt: Prikaz detalja sa vaterpolo utakmica: vaterpolisti Filip Filipović (motiv na marki), Slobodan Nikić (motiv na FDC) i vaterpolistkinja Teodora Rudić (motiv na vinjeti)

Stručna saradnja: Vaterpolo savez Srbije

Objavljuje: JP „Pošta Srbije“

Važe neograničeno.

Tekst  -FDC koverat

100 godina srpskog vaterpola

U Srbiji se takmičarski vaterpolo pojavio 1921. godine, kada je održano prvo državno prvenstvo, koje je osvojio VK „Sombor”. Ubrzo zatim, 1927. godine, naša nacionalna selekcija prvi put nastupa na EP u Magdeburgu, da bi u Beču, na EP 1950. godine, osvojila prvu u nizu medalja. Od tada, naši vaterpolisti peli su se na najviše postolje 48 puta, osvojivši ukupno 94 odličja na olimpijskim, svetskim i evropskim takmičenjima! Od 2006, naši vaterpolisti su petostruki prvaci Evrope, dvostruki svetski prvaci, dvostuki olimpijski šampioni, uz dva zlata na Svetskom kupu, Mediteranskim i Univerzitetskim igrama i 11 zlatnih medalja na takmičenju Svetske lige.

Neizbrisiv trag u našem vaterpolu ostavili su igrači Sandić, Janković, Muškatirović, Krivokapić, Milanović, Šoštar, Andrić, Vujasinović, Šapić, Šefik, Udovičić, Jelenić, Filipović, Prlainović, Pijetlović, Mandić i mnogi drugi, sportski funkcioneri poput Lambaše, Radana, kao i stručnjaci Vuksanović, Čukvas, Orlić, Sajfert i najtrofejniji svetski selektor Ratko Rudić, koji je trenersku karijeru počeo sa jugoslovenskom reprezentacijom.

Šampionski put nastavili su Stamenić, Manojlović, Porobić, Udovičić i sadašnji selektor nacionalnog tima Savić, uz kojeg su pobednička postolja po pravilu rezervisana za srpske vaterpoliste. Po uzoru na muški vaterpolo, pre tri decenije počeo je i razvoj ženskog vaterpola, sa ambicijama da u bliskoj budućnosti dostigne vrhunske rezultate.

Neodvojiv deo zlatnog vaterpolo veka su i uspešni čelnici VSS, pre svih Sovrović, Krivokapić i Jelenić koji su liderskim i organizacionim sposobnostima pružali vrhunsku podršku našim selekcijama. Ne zaboravimo ni velike uspehe klupskog vaterpola na evropskoj sceni – Partizana, Crvene Zvezde, Bečeja i Radničkog iz Kragujevca.

U 21. veku najtrofejnija sportska ekipa nastavlja tradiciju vrhunskih rezultata. Bazen Tašmajdan, domaćin najvećih sportskih događaja, u svetu smatraju hramom svetskog vaterpola. Na EP 2016. godine u beogradskoj Areni, jednom od najbolje organizovanih takmičenja u istoriji vaterpola, finale Srbije i Crne Gore pratilo je rekordnih 19.000 gledalaca! Iako danas srpskom vaterpolu nedostaje još olimpijskih bazena, to vaterpolistima i vaterpolistkinjama Srbije neće smetati da na buduća takmičenja krenu sa najvećim ambicijama. U godini jubileja, vaterpolisti su i ovaj put svom narodu darovali najlepši poklon – peto olimpijsko zlato!

Sigurni smo da će i budući uspesi srpskog vaterpolo sporta imati svoje mesto na novim prigodnim izdanjima Pošte Srbije koja je, kao institucija od državnog značaja, dugogodišnji partner VSS i višedecenijski svedok dubokog zlatnog traga našeg vaterpolo sporta u njegovoj vek dugoj epohi.

 Za sve informacije o kupovini izdanja na temu vaterpolo sporta, ali i svih ostalih izuzetnih izdanja Pošte Srbije sa motivima tradicije i istorije naše zemlje, umetnosti i kulture, zaštite prirode  pozovite prodajni prostor RJ „Srbijamarka“, Prodavnicu „Filatelija“, na sledeće kontakte 011-3036241 i 011 -3343248, na lokaciji Takovska 7, Beograd, ili posetite elektronsku prodavnicu eFilatelije na linku https://efilatelija.posta.rs/<wbr />wordpress/product/100-godina-<wbr />srpskog-vaterpola/