UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
15.08.2017 22:50 Starost: 7 yrs

Kategorija: Saopštenja

Srbija centar svetskog vaterpola

Nekako u senci, izmedju  velikog dogadjaja, svetskog juniorskog prvenstva za generaciju 1997 u Beogradu i još jednog koji nam sledi od 20. avgusta u Novom Sadu a reč je o evropskom prvenstvu za juniorke, generacija 2000, odvija se u glavnom gradu Srbije još jedan vaterpolo turnir koji privlači veliku pažnju.

Reč je o 9. Memorijalu „Darko Čukić“ nezavničnom prvenstvu sveta za generaciju 2002. U poslednjem trenutku je zbog zdravstvenih problema većine igrača otkazala Mađarska, pa se na Banjici nadmeće 13 reprezentacija. To su: Srbija, SAD, Austalija, Holandija, Slovačka, Moldavija , Malta , Hrvatska, Nemačka, Rumunija, Gruzija, BiH i Singapur.

U VSS ponosno ističu veliki uspeh organizacije SP juniora, očekuju da će na visokom nivou biti I novosadska manifestacija a za Memorijal “ Darko Čukić” je dovoljno reći da je na prepoznatljivom nivou iz prethodnih godina.

- Nije lako ali je savez velikim radom I uloženim sredstvima ispunio planirano. Organizovati tri takva događaja u 20 dana zaista može samo savez koji svesno ulaže u mlađe kategorije I po tome već ima visok rejting u svetu – rekao je Zoran Avramović izvršni direktor VSS.

Pre nego što navedemo akcije mlađih kategorija važan je podatak da je u poslednjih 45 dana u Srbiji preko 50 reprezentacija iz čitavog sveta i nekoliko stotina pojedinaca van reprezentacija. To dovoljno govori o snazi vaterpola i njegovoj razvijenosti na svim kontinentima.

Podsetimo, generacija 1997. je pre prvenstva sveta igrala na turnirima u Sombatelju i Boru..

Generacija 1999. koja naredne godine ima velike obaveze, je učestvovala na turniru u Singapuru.

Generacija 2000 je bila na turniru u Kapošvaru i očekuju je Komen kup u Nikšiću i EP na Malti.

Generacija 2002 učesnik na Memorijalu “Darko Čukić” je igrala na turniru u Miškolcu.

Organizovani su kampovi za 2002. i 2003 u Beogradu, Kruševcu i Bečeju i specijalistički kamp za isto godište u Kikindi. Sve to uz organizaciju priprema u toku poslednjih osam nedelja pred prvenstvo iziskivalo je velike napore svih zaposlenih u savezu. Naravnoi pripreme univerzitetske reprezentacije su održane u organizaciji VSS. 

Ne treba zaboraviti i obiman program priprema devojaka u generacijama od 1997 do 2006. Baze su bile u Beogradu i Bečeju a selekcija koja će igrati u Novom Sadu je imala provere u Grčkoj i Rumuniji. Posle Novog Sada sledi nekoliko dana priprema i odlazak generacije 1997. na Svetsko prvenstvo u Volos.

- Pokazali smo koliko nam znači rad sa mladima jer želimo da imamo bazu za neke nove asove u narednim godinama - zaključio je Avramović