UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
25.12.2020 14:53 Starost: 3 yrs

Kategorija: Saopštenja

Preminuo Vitalis Ašiku

Preminuo je Vitalis Ašiku.

Rođen je 21.09.1934. goine u Beogradu. Ceo svoj privatni život je posvetio supruzi Mariji, ćerki Danijeli i obožavanoj unuci Mini.
Profesionalni život ga je vodio u dva smera, ka dve velike ljubavi. Jedna je bila medicina, a druga sport i to posebno vaterpolo.

Završio je medicinski fakultet u Beogradu zbog koga je i okončao igračku karijeru. Primarijus Dr. Vitalis Ašiku je svoj puni radni vek proveo u zdravstvu, a penziju je dočekao u Kliničkom centru Vojvodine.
Ipak, njegova možda i najveća ljubav je bio sport i to posebno vaterpolo. Zaljubio se u vaterpolo u najranijoj mladosti i to osećanje ga nikada nije napustilo.

U vaterpolu je prošao sve. Bio je prvotimac velikog Partizana. Radio je kao trener u Bečeju. Zatim se posvetio poslu vaterpolo sudije i svojim radom i rezultatima je stigao do najvišeg ranga vaterpolo takmičenja u Jugoslaviji. Status koji je stekao velikom požrtvovanošću i pravičnošću ga je promovisao u delegata, a zatim i u predednika sudijske organizacije VSJ.

Svoj veliki doprinos je posebno dao razvoju vaterpola u Vojvodini. Kao Predsednik Vaterpolo saveza Vojvodine je insistirao na razvoju mladih igrača, takmičenjima i strogim pravilima koja su se morala poštovati.

Poseban segment u njegovom doprinosu vaterpolo sportu se ogledao u radu na beleženju ljudi i događaja. Neizmeran talenat i posvećenost u prikupljanju i sistematizaciji materijala koji su predstavljali istoriju vaterpola na ovim prostorima je dovelo do stotinu biltena koje je ostavio pokolenjima.

Hronika Vojvođanskog vaterpola koju nam je ostavio u amanet, je otrgla veliki broj vaterpolo poslanika, utakmica, rezultata i događaja od zaborava.
Sa ponosom ga se sećamo, a njegova dela neće dozvoliti da ga zaboravimo.