UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
22.07.2017 15:14 Starost: 7 yrs

Kategorija: Budimpešta 2017

Savić i Filipović o dosadašnjem toku SP

Prvi od tri slobodna dana bez utakmica, srpski igrači su iskoristili za odmor a jedini trening su održali na bazenu Komjadi u 14 časova. Sve mnogobrojnijoj novinarskoj ekipi u holu hotela na Margit Sigetu na raspolaganju su bili selektor Dejan Savić i kapiten Filip Filipović.

- Nisam siguran da smo pokazali najviše ali najbitnije je da smo ostvarili prvi cilj, da budemo prvi u grupi. Takmičenje tek sada počinje.Četvrtfinale je uvek mač sa dve oštrice a posle dosta zavisi i od kostura - rekao je Savić.

U odmoru i treninzima će proći dani do četvrtfinala. Srbija će umesto u 20.30 igrati u 16.10 sa pobednikom duela Australija - Brazil. Savić kaže:

- Gledamo sve ekipe i sve ih respektujemo. Mi jesmo favoriti u tom meču i znamo zašto smo ovde. Do kraja turnira utakmice će biti na nož. Rival nije bitan, bitna je koncentracija na našu igru.

Na pitanje o pritisku Savić je rekao:

- Pritisak nije bio samo u Riju već protekle tri godine. Zato smo se dogovorili da ova sezona bude rasterećena. Zato smo sa jedne strane relaksirani ali sa druge znamo naše ciljeve i koncentrisani smo na ono što Srbija treba da uradi.

Svi žele da sruše Srbiju;

- Ovo je prvenstvo gde svi to žele i po tome će ostati zapamćeno. Nije borba za medalju već borba za skidanje Srbije sa trona.

Kako komentariše ostale ekipe:

- Nema velikih iznenadjenja. Grčka i Španija mogu mnogo bolje. Italija je pokazala najviše što se tiče priprema i nastavlja sa izuzetnim igrama. Mađari na domaćem terenu možda osećaju pritisak, a sa druge strane mislim da su možda najviše euforični. SAD je pokazala i u Svetskoj ligi vrhunski nivo vaterpola, ali su silom prilika ispali.

Da li se igrači opuštaju ? Savić je odgovorio na svoj način:

- Ne znam kako se igrači opuštaju, ja sam uvek u radnom odnosu.

I kako dočekati 25.juli ?

- U suštini imamo pripreme kroz posmatranje snimaka. Gledaćemo zajedno na bazenu ako ne bude televizijskog snimka. Napravićemo teži trening da bi uhvatili ritam sa ekipom koja je igrala osminu finala - završio je Savić.

Filip Filipović je istakao:

- Arhivirali smo grupu. Ako ponovmo odbranu koja je protiv Grčke i Španije bila na visokom nivou, možemo u polufinale i to je jedan od ciljeva. Trudićemo se da i posle toga sve bude u našim rukama. Imena rivala nisu bitna, videli ste to u dva susreta. Imamo u bazenu kvalitet i moć. Van bazena, nismo vešti da i nih prevladamo. Ne mislim na teorije zavere već na jasnu želju svih da nas pobede.

Dolazi odlučujuća faza ?

- Da mirni moramo da budemo u četvrtfinalu iako ćemo verovatno želeti da ga što pre rešimo, pa su moguće i oscilacije. To je nekad i najvažnija utakmica na turniru , Ne razmišljam o rivalu,  ko bude bio bolji u osmini finala igraće protiv nas. Ako Bog da i prodjemo dalje onda ćemo nastaviti da težimo najvišim ciljevima ne birajući protivnika

Organizacija ?

- Na zavidnom nivou. Čudna je odluka FIBA da nas drže 20 minuta napolju pred utakmicu. Sve uradjeno u pripremi tada pada u vodu a onda nas požuruju da što pre počne susret. Ovde je sport za nas i zanimljivije je gledaocima da se čuje naš razgovor u krugu za pozdravljanje. Ne planiramo da se žalimo, sve smo prihvatili kao druge ekipe. 

Prvi put kapiten na velikom takmičenju?

- Iskreno ne i ne razmišljam na taj način zahvaljujući saigračima. Kažem  kao i uvek do sada privilegija je da budem sa njima . Ko je na prvom mestu nije bitno, ko će nešto reći u vodi, takođe, svako ima pravo da kaže. Ponavljam nije breme ali zahvaljujući njima doživaljavam ovo da sam kao jedan od njih. .

Šta im kažete  krugu ?

 - Samo da smo okrenuti sebi i da sve zavisi od nas. Da radimo ono đto najbolje znamo a igrači to sve znaju. Jako je lep posao biti kapiten. 

Poredili su vas Mađari sa Mesijem ?

- Svako ima pravo  da pravi poređenja. Zaista me volim da se sa nekim poredim ali ako se nekome to svidja šta ja da radim. I nemam takve preteznije. Možda jeste to čast ali imam svoj put.