UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
27.12.2011 09:10 Starost: 12 yrs

Kategorija: Ličnosti i razgovori

Intervju Sovrovića Tanjugu

Predsednik Vaterpolo saveza Srbije Velibor Sovrović izjavio je da bi osvajanje zlatne olimpijske medalje u Londonu bila kruna na sve uspehe srpskog vaterpola.
„Sledeća godina za nas iz Vaterpolo saveza biće izuzetno zanimljiva. Počinje Evropskim šampionatom u Ajndhovenu, a zatim sledi ono najvažnije, Olimpijske igre u Londonu. Trudićemo se da se u svim segmentima dobro pripremimo i omogućimo momcima da nam podare toliko željenu zlatnu medalju“, rekao je Sovrović.

Sovrović ističe da bi sa sportskog stanovišta svaka medalja bila uspeh, ali da je zlato svakako želja svih.

„Hoćemo medalju, pa makar i zlatnu. Bila bi to kruna svih uspeha srpskog vaterpola, imamo priliku da donesemo prvo zlato za Srbiju u ekipnim sportovima. Želja je ogromna i nju najbolje opisuje detalj sa početka priprema reprezentacije kada je selektor Dejan Udovičić svim igračima podelio fotografije zlatne olimpijske medalje. Jednostavno, da znaju sta im je cilj“, istakao je Sovrović.

Ipak, prvo naredno takmičenje je Evropski šampionat u Ajndhovenu na kojem je takoč‘e bitno da se nastavi kontinuitet osvajanja medalja.

„Bitan nam je rezultat na Evropskom sampionatu, pre svega zbog daljeg pozicioniranja vaterpola. Po tom pitanju veoma mnogo se uradilo u 2011. godini, a posebno je važno što je značajno poboljšana infrastruktura. Dobili smo značajne objekte za pripreme i van Beograda, poslednji primer je bazen u Kragujevcu gde je ceo tim bio na otvaranju. U ovom trenutku kada neki ne žele da igraju za svoju reprezentaciju mi pokazujemo ozbiljnost, a tako će da bude i u narednim godinama jer želimo da budemo onaj bolji deo naše zemlje“, jasan je Sovrović.

Prvi čovek srpskog vaterpola posebno je apsotrofirao rad sa mlač‘im kategorijama, naglasivši da uspeh mlač‘ih selekcija nije osnovni preduslov da seniorska reprezentacija bude jaka.

„Nije najvažnije da imate dobru neku generaciju, recimo sada 93, 94, 95. ili 96. godište i da oni budu dovoljno jaki i na svakom takmičenju osvoje medalju. Bitan je kontinuitet, da svake godine u prvi tim uč‘u dvojica, trojica igrača iz mladih selekcija. Važno je da svake godine imamo selekcije za razna takmičenja, da postoji sistemski rad. Naša baza su klubovi i mi već sada imamo označenih izmeč‘u 120 i 150 perspektivnih igrača. Uz to, bar 100 igrača u inostranstvu jasno je da ćemo najmanje do Rija 2016. godine biti značajan faktor u svetskom vaterpolu, a siguran sam i mnogo posle toga“, zaključio je Sovrović.