UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
09.10.2023 13:33 Starost: 203 days

Kategorija: Saopštenja

Preminuo Petar Porobić

Prilikom povratka sa Azijskih igara preminuo je Petar Porobić, svojevremeno selektor reprezentacije Srbije i Crne Gore.

Rođen je 28. maja 1957. igrao je vaterpolo za šampionsku selekciju kotorskog Primorca. Stručnim radim je počeo da se bavi u Bečeju, bio je saradnik Vlahe Orlića. Jedno vreme je bio zadužen za rad u ženskom vaterpolu.

Reprezentaciju je prvi put samostalno vodio na Svetskom kupu u Sidneju 1999. Tada je već stvarao Jadran koji je narednih godina, posebno od 2003. bio neprikosnoven u srpsko-crnogorskom vaterpolu. U finalu Lige šampiona 2004. Jadran je u Budimpešti poražen od domaćeg Honveda. Od klubova još je uspešno radio u ruskom Šturmu a trebalo je da u ovoj sezoni preuzme Primorac. U Jadranu je stvorio plejadu sjajnih igrača poput Gojkovića, Zlokovića, Jokića, Ivovića, Prlainovića, Šćepanovića... Svi su imali velike karijere.

U reprezentaciji SCG je bio prvi saradnik Nenada Manojlovića od 2000. do 2004. Bili su sjajan tandem. Po završetku Olimpijskih igara u Atini preuzeo je nacionalni tim. U 2005. godini osvojio je Svetsko prvenstvo u Montrealu i Svetsku ligu u Beogradu. Vodio je reprezentaciju na poslednjem zajedničkom takmičenju, Svetskom kupu u Budimpešti na kojem je takođe osvojio prvo mesto. Ekipa je do uspeha dolazila bez poraza a sva tri puta je u finalu bila poražena Mađarska.

Po razlazu Srbije i Crne Gore  imao je ponudu Nemačke federacije i jedno kratko vreme je bio savetnik. Nastavio je da radi sa selekcijom Crne Gore. Najveći uspeh je bilo osvajanje evropskog zlata 2008. u Malagi kada je u finalu pobeđena Srbija. Naredne godine je na Svetskoj ligi u Podgorici Crna Gora osvojila prvo a u Nišu 2010 godine drugo mesto.

Vodio je mušku i žensku reprezentaciju Kine i nacionalni tim Nemačke. Sa Kinom je igrao na Azijskim igrama i to mu je bilo poslednje takmičenje.