UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
20.07.2024 17:08 Starost: 22 days

Kategorija: Reprezentacija

Srbija na Olimpijskim igrama - Tokio 2020 (21)

foto Orang.nl

    Korona je odložila Olimpijske igre i nekako povećala problem selektoru Dejanu Saviću, jer je ekipa, u proseku u „dobrim godinama“ morala da sačeka još godinu dana, pa su Igre Tokio 2020. održane 2021.

    U odnosu na Rio Savić je napravio tri promene. Računao je na sledeći sastav: Gojko Pijetlovlić, Dušan Mandić, Nikola Dedović umesto Živka Gocića, Sava Ranđelović, Strahinja Rašović umesto Miloša Ćuka, Duško Pijetlović, Đorđe Lazić umesto Slobodana Nikića, Milan Aleksić, Nikola Jakšić, Filip Filipović, Andrija Prlainović, Stefan Mitrović i Branislav Mitrović.

    Srbija je bila kandidat za medalju ali za razliku od Rija nije bila glavni favorit. Bio je to jedan od najizjednačenijih turnira sa velikim brojem kandidata za medalju.
    Od starta je rečeno da je u grupi važno samo da se prođe jer je svaki rival iz druge grupe u četvrtfinalu pobediv. Tako da porazi od Španije 12:13 i Hrvatske 12:14 nisu brinuli osim što je broj primljenih golova bio preveliki.U grupi je Srbija pobedila Kazahstan 19:5, Australiju 14:8 (bilo je 10:1) i Crnu Goru 13:6 i kao treća nastavila takmičenje.

     U prvom stresnom danu rival je bila Italija. Neizvesnosti nije bilo, Srbija je odigrala sjajno. Na poluvremenu je bilo 9:3, na kraju 10:6 za našu selekciju. Svetski šampion je bio potpuno nemoćan.Polufinale sa Španijom je bila prilika za revanš ali malo ko je verovao da će to biti susret za pamćenje. Srbija je povela, pa gubila 7:4 da bi nekoliko sekundi pre poslednjeg odmora Rašović smanjio. Isti igrač je 5 minuta pre kraja postigao još jedan gol. Tada je dogodio ključni momenat. Srbija je osvojila loptu, krenula napad kada je sudija Aleksandresku zaustavio igru. Gledao je uz VAR tehnologiju prethodni napad Španije i priznao gol mada niko to nije mogao jasno da vidi. Španija je dobila veliki poklon a Srbi su probudili inat. Polovinom četvrtine Mandić je smanjio a 2,20 pre kraja Mitrović izjednačio na 8:8.  Taul je 1,59 pre kraja doneo Španiji poslednje vođstvo. Izjednačio je ponovo Mandić 1,18 do kraja a zatim je Filipović, 26 sekundi pre kraja postigao, kroz šumu ruku pobedonosni gol. Velike emocije su ispratile ovaj herojski preokret sjajne srpske ekipe.

    Finale sa Grcima nije bilo lako. Srbija je povela 6:3 ali su Grci izjednačili na 7:7. Bilo je i 10:10 početkom poslednje četvrtine da bi odlični Prlainović realizovao peterac a Mandić i Jakšić za minut svojim golovima postavili konačan rezultat 13:10. Drugo uzastopno slavlje Srbije i veličanstven oproštaj od reprezentacije Gojka i Duška Pijetlović, Filipa Filipovića, Andrije Prlainovića, Stefana Mitrovića i Milana Aleksića.
U Beogradu na emotivnoj konferenciji za medije, Stefan Mitrović je zapevao „A sad adio“, ostali su ga pratili, emocije pobednika, jedne velike ekipe na sve strane.

     Filipović je kao i u Riju bio najbolji igrač turnira.

     Strelci za Srbiju su bili: Mandić 17, Filipović 16, Rašović 13, Prlainović, Pijetlović, Jakšić 12, Mitrović 7, Dedović 5, Lazić 4, Ranđelović 3, Aleksić 2.

Iz knjige " Prvih 100"